0
0 Koszyk (Pusty)
olejek eteryczny pomarańczowy

Olejek pomarańczowy zagęszczony (Citrus sinensis)

8,59 zł

Naturalny olejek eteryczny tłoczony ze skórek słodkiej pomarańczy. Zagęszczony. Charakteryzuje się silniejszym aromatem niż olejek standardowy. Idealny do zastosowań kosmetycznych, produkcji mydła. Nadaje się również do zastosowań spożywczych.

Wybierz
W magazynie

Kolebką słodkiej pomarańczy jest rejon pomiędzy Himalajami i Chinami. Do Europy sprowadzili ją Portugalczycy około roku 1400. Obecnie jest hodowana na wielu kontynentach dla smacznych owoców.

Olejek zagęszczony 5-krotny jest bardziej stężony niż normalny olejek ze słodkiej pomarańczy. Otrzymuje się go poprzez tłoczenie na zimno a następnie zatężanie za pomocą destylacji niskociśnieniowej. Dzięki temu z olejku zostają usunięte terpentyny, ma on mocniejszy i bardziej trwały zapach. Z tego względu bardziej nadaje się do zastosowań kosmetycznych. Jest idealny do kremów, balsamów, mydeł, szamponów, olejków do ciała.

Olejek ze słodkiej pomarańczy ma działanie kojące, uspokajające, zmniejsza napięcie nerwowe i pomaga w bezsenności. Skuteczny w przypadku bolesnych skurczy, zaparć i biegunki. Normalizuje ciśnienie tętnicze, stymuluje układ limfatyczny. Wzmacnia system odpornościowy i może pomóc obniżyć gorączkę w przypadku przeziębień i grypy. Może być również stosowany do odkażania powietrza.

Zewnętrznie: Bardzo dobry do masażu w przypadku bólu w dolegliwościach zwyrodnieniowych stawów i kręgosłupa. Masaż brzucha pozwala zwalczać zaparcia i niestrawność. W kremach do twarzy rewitalizuje skórę. Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę.

Wewnętrznie: 1-2 krople trzy do czterech razy dziennie. Na przykład w postaci aerozolu.

Uwaga! W trakcie stosowania olejku pomarańczowego należy unikać dłuższej ekspozycji na słońce, ponieważ może powodować fotouczulenia.

Polecane olejki do mieszanek z olejkiem słodkiej pomarańczy: Lawenda, bergamotka, drzewo różane, cytryna, szałwia, mirra, drzewo sandałowe, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki.

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Citrus sinensis (L.) Osbeck
Nazwa INCI
Citrus sinensis
Numer CAS
8008-57-9
Numer WE (EINECS)
8028-46-6
Typ
Naturalny i 100% czysty olejek eteryczny, tłoczony, zagęszczony
Surowiec
Skórki słodkiej pomarańczy
Metoda otrzymywania
Tłoczenie na zimno
Pochodzenie
Brazylia
Nuty zapachowe
Górne