Róża stulistna (Rosa centifolia): Absolut z kwiatów

Czysty olejek eteryczny różany z kwiatów róży stulistnej (Rosa centifolia), zwanej również różą majową lub prowansalską. Róży o najpiękniejszym zapachu różanym.

Kod: EO75
Dostępność:
Brak w magazynie

Guarantee safe & Secure checkout

Róża stulistna wyhodowana została prawdopodobnie pomiędzy XVII a XIX wiekiem a może wcześniej. Przypuszcza się, że powstała z krzyżówek róży damasceńskiej z różnymi gatunkami dzikiej róży. Uprawiana jest przede wszystkim we Francji i Maroku. Jest symbolem francuskiego miasta Grasse, światowej stolicy perfum.

Zapach róży stulistnej uważany jest za najpiękniejszy zapach różany. Charakteryzuje się bogatym, jasnym i słodkim zapachem z lekką nutą miodu. Pełen kobiecości, ponadczasowej elegancji i prestiżu.

Aby otrzymać najlepszej jakości olejek kwiaty zbierane są o świcie gdy jeszcze pokryte są rosą. Jeszcze tego samego dnia przetwarzane są w destylarni. Kwiaty róży stulistnej są delikatne i trudniej znoszą destylację parową, w przeciwieństwie do róży damasceńskiej. Dlatego nie są destylowane parą wodną lecz ekstrahowane za pomocą alkoholu spożywczego (etanolu). Gotowy, skoncentrowany olejek zwany absolutem ma barwę ciemno-pomarańczową do brązowo-czerwonej. Tak otrzymany olejek nadaje się do aromaterapii, wyrobu perfum, kosmetyków i zastosowań spożywczych.

Olejek różany jest jednym z najdroższych i najcenniejszych na rynku. Na wyprodukowanie 1 kg olejku potrzeba aż 5 ton płatków róż. Z tego powodu jest on również bardzo często fałszowany. Róża jest wiązana z Wenus, boginią miłości i piękna. Jest to także symbol życia, duchowej podróży w kierunku boskości, ciszy i tajemnicy. Avicenna, genialny filozof i lekarz żyjący w dziesiątym wieku twierdził, że róża ma moc zwiększenia pamięci i sprawności mózgu.

Podstawowe właściwości:

Właściwości lecznicze olejku różanego znane są od czasów starożytnych. Oprócz właściwości ściągających, tonizujących i zmiękczających skórę, regeneracyjnych i uszczelniających naczynia krwionośne - posiada działanie bardziej subtelne, polegające na stymulowaniu wibracji energetycznych na wszystkich poziomach ciała ludzkiego. Olejek różany ma również właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne. Zaleca się w przypadku zaburzeń związanych ze stresem, w bezsenności, napięciu nerwowym. Jest też dobrym środkiem antyseptycznym, idealny w przypadku infekcji bakteryjnych i wirusowych. Jest pożądanym składnikiem afrodyzjaków.

Olejek różany działa również jako tonik dla serca, układu krążenia, wątroby, żołądka i macicy, a ponadto pomaga oczyścić organizm. Zdecydowanie bardzo uniwersalny, ponieważ reguluje również apetyt, zapobiega i łagodzi skurcze brzucha, zaparcia i nudności. Idealny i bezcenny. Gdyby jeszcze nie był taki drogi…

Wewnętrznie: 1-2 krople dwa lub trzy razy dziennie na gorące mleko, miód lub cukier.

Uwagi! Nie stosować w ciągu pierwszych trzech miesięcy ciąży i w każdym czasie w przypadku zagrożenia poronieniem.

Polecane olejki do mieszanek z olejkiem różanym: Może być mieszana z większością olejków, ale najlepiej działa w połączeniu z olejkami: bergamotka, rumianek pospolity, rumianek rzymski, szałwia, geranium, melisa, drzewo różane, drzewo sandałowe, ylang ylang.

Ze względu na cenę olejek różany często oferowany jest w formie rozcieńczonej w oleju jojoba, w stężeniu 3 lub 5%. Jeżeli taka forma jest dla ciebie odpowiedniejsza, nasz olejek również możesz rozcieńczyć. Na przykład dodając 1 ml olejku do 20 ml oleju jojoba otrzymasz olejek różany 5%.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Rosa × centifolia L.
INCIRosa centifolia (rose absolute) flower extract
Rodzaj produktuNaturalny olejek eteryczny, absolut
Metoda otrzymaniaEkstrakcja rozpuszczalnikowa
Nuty zapachoweŚrodkowe
SurowiecKwiaty