Koszyk (Pusty) 0

Rumianek dziki (marokański), olejek eteryczny

9,52 zł

Naturalny olejek eteryczny z kwiatów rumianku dzikiego (Ormenis mixta), zwanego również rumiankiem marokańskim. Olejek o owocowo-zielnym aromacie, słodkim, z nutą balsamiczną. Olejku z dzikiego rumianku nie należy mylić z olejkiem z prawdziwego rumianku, ma on inne właściwości i nie jest jego zamiennikiem.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Ormenis mixta (L.) Dumort.

Nazwa INCI
Ormenis multicaulis oil

Synonimy/Inne nazwy
Ormenis mixta, Chamaemelum mixtum, Ormenis multicaulis

Numer CAS
68916-68-7

Numer WE (EINECS)
296-034-0

Typ
Naturalny olejek eteryczny destylowany parą wodną 100% czysty

Surowiec
kwiaty

Metoda otrzymywania
Destylacja parą wodną

Pochodzenie
Maroko

Dziki rumianek lub rumianek marokański to potoczna nazwa Ormenis mixta, wieloletnie rośliny należącej do tej samej rodziny co prawdziwy rumianek. Potoczna nazwa jest mocno myląca, bowiem sugeruje, że jest to jakaś odmiana dobrze znanego nam rumianku. W rzeczywistości Ormenis mixta jest zupełnie innym gatunkiem. Z tego powodu nabywcy wybierając olejek eteryczny z kwiatów tej rośliny często są przekonani, że jest to prawdziwy olejek rumiankowy. A tak nie jest. Nie jest to ani prawdziwy olejek rumiankowy, ani zamiennik olejku rumiankowego.

Dziki rumianek wygląda inaczej niż rumianek. Ma owłosione liście a kwiaty przypominają małe stokrotki. Najprawdopodobniej pochodzi z północno-zachodniej Afryki, skąd rozprzestrzenił w basenie Morza Śródziemnego. Olejek z dzikiego rumianku pozyskuje się od niedawna i nie ma on jeszcze długiej historii stosowania. Zarówno pod względem chemicznym jak i zapachu jest on wyraźnie inny niż olejki z rumianku pospolitego i rumianu rzymskiego. Dlatego nie może być ich zamiennikiem.

Olejek z dzikiego rumianku uważany jest za doskonały olejek dla układu nerwowego, działa relaksująco i wzmacniająco. Zalecany jest jako środek przeciwlękowy i przywracający równowagę ośrodkowego układu nerwowego. Ma wielką wartość w przypadku załamań nerwowych. Pomaga również w przypadku dolegliwości układu pokarmowego. Wykazuje działanie przeciwskurczowe, żółciopędne, wątrobowe, uspokajające, reguluje miesiączkę. Polecany jest dla skóry wrażliwej, jak również w przypadku nadmiernego wydzielania łoju.

W aromaterapii olejek ten najczęściej wykorzystywany jest w przypadku: kolki, zapalenia jelita grubego, bólu głowy, bezsenności, drażliwości, migreny, braku miesiączki, bolesnego miesiączkowania, menopauzy, dolegliwości wątroby, przekrwieniu śledziony. Jest to wspaniały olejek do kąpieli, który pomaga się zrelaksować i odprężyć.

Olejek generalnie uważany jest za olejek bezpieczny, niedrażniący. Jednak przy pierwszym kontakcie należy zachować standardowe środki ostrożności, które stosuje się przy używaniu olejków eterycznych.