Sucragel CF Zobacz większe

Sucragel CF

16,68 zł

Więcej informacji

Sucragel jest nowym i interesującym składnikiem „zielonych” kosmetyków. Jest całkowicie naturalny na bazie estrów cukrowych, gliceryny i olejów roślinnych. Ma on unikalną właściwość zagęszczania oleju i tworzenia z niego żelu. Dzięki niemu tworzenie profesjonalnych olejowych żeli i emulsji jest banalnie proste. Co ciekawe, przy użyciu sucragelu można robić emulsje i żele całkowicie na zimno. Ale w razie potrzeby sucragel może być podgrzany do 80C.

By przygotować żel używa się 20 – 25% sucragelu i 80 – 75% oleju. Olej dodaje się stopniowo do sucragelu, ciągle mieszając aż do otrzymania jednolitego żelu. Tak przygotowany żel w zetknięciu z wodą spontanicznie emulguje, co jest kolejną cechą, która pozwala jeszcze bardziej powiększyć wachlarz jego zastosowań. Dodając do żelu wodę można bardzo łatwo otrzymać bazę dla kremu, mleczka, preparatu oczyszczającego skórę czy do mycia włosów. Łatwość wykonywania różnych receptur z użyciem sucragelu czyni go bardzo wdzięcznym materiałem i jednym z najlepszych wyborów do domowej produkcji kosmetyków.

Sucragel poza właściwościami zagęszczania, emulgowaniem i stabilizowaniem emulsji posiada również znakomite właściwości nawilżające oraz łagodnie oczyszczające.

Żel olejowy można używać jako kosmetyk bez żadnych dodatków, jest doskonałym środkiem nawilżającym. Dodając do niego niewielką ilość perłowego pigmentu (miki) i aromat kosmetyczny (lub olejek eteryczny, np. mięty pieprzowej) mamy błyszczyk do ust. Dodając zmielone pestki moreli otrzymujemy znakomity peeling. Dodając tlenek cynku otrzymujemy filtr ochronny, który zapobiega przesuszeniu skóry i chroni przed promieniowaniem UV. Gdy dodamy wodę i w razie potrzeby gumę ksantanową (jako dodatkowy środek stabilizujący i zagęszczający emulsję) mamy bazę do kremów. Dodając wosk otrzymujemy balsam do ust. Dodając do sucragelu wodę i (zależnie od potrzeb) gumę ksantanową przygotujemy łagodną bazę do lotionów i mleczka do demakijażu. Sucragel jest dobrą podstawą dla odżywek do włosów. Stosowany jest także w niskopieniących szamponach do włosów jako kosurfaktant.

Sucragel występuje w dwóch podstawowych odmianach AOF i CF, różniących się tylko rodzajem użytego do ich produkcji oleju (migdałowy lub kokosowy frakcjonowany). Sucragel CF umożliwia tworzenie krystalicznie przezroczystych żeli. Oczywiście stopień przezroczystości będzie zależał od stopnia przezroczystości oleju, który wybierzemy do zrobienia żelu.

Film instruktażowy - jak zrobić żel

Film instruktażowy - jak zrobić bazę do kremu

Opinie

Napisz opinię

Sucragel CF

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: