Wanilia (Vanilla planifolia): Ekstrakt glicerynowy ze strąków

Skoncentrowany ekstrakt z wanilii, w postaci gęstej, ciemnobrązowej cieczy. Czysty ekstrakt na bazie gliceryny roślinnej. Nie zawiera alkoholu ani innych dodatków. 

Kod: EO64
Dostępność:
Brak w magazynie

Wanilia należy do wielkiej rodziny storczyków. Jest dużym i silnie rosnącym pnączem z pięknymi, białozielonymi kwiatami. Owocami wanilii są torebki w kształcie wydłużonych strąków z prawie czarnym miąższem wypełnionym drobnymi nasionami. Świeże owoce są bez zapachu, a niepowtarzalny aromat powstaje dopiero po odpowiedniej fermentacji i suszeniu.

Początkowo wanilia pochodziła wyłącznie z Meksyku. W innych rejonach świata znakomicie rosła ale nie wydawała owoców. Przyczyną był brak odpowiednich gatunków pszczół i kolibrów zdolnych zapylić kwiaty. Dopiero po wynalezieniu sposobu na sztuczne zapylanie kwiatów uprawa wanilii rozpowszechniła się w innych rejonach: francuskiej wyspie Reunion, Mauritiusie, Jawie, Madagaskarze, Antylach, Ameryce środkowej.

Dzięki temu wanilia zaczęła być dostępna również dla mniej bogatych, ale wojny i niepokoje społeczne w ostatnich latach ponownie wywindowały cenę wanilii do niebotycznych rozmiarów. Prawdziwa, naturalna wanilia warta jest jednak swojej ceny, której aromatowi nie dorównuje żaden z opracowanych dotychczas syntetycznych substytutów.

Ekstrakt otrzymuje się za pomocą maceracji sfermentowanych i wysuszonych strąków w rozpuszczalnikach spożywczych. Efektem jest ciemnobrązowa, lepka ciecz. Produkowane są ekstrakty o różnej mocy.

Uwaga! Produkt nie jest typowym olejkiem eterycznym.Nie rozpuszcza się w oleju, natomiast rozpuszcza się w wodzie, alkoholu i glicerynie. Należy rozcieńczyć, używając np. gliceryny.

Podstawowe właściwości

Wanilia działa na organizm pobudzająco, pomaga w wyczerpaniu, depresji, nadpobudliwości nerwowej i impotencji. Korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy, w szczególności może pomóc w przypadku anoreksji, pobudzając apetyt. Doskonale nadaje się do codziennej pielęgnacji urody, nie tylko ze względu na piękny zapach. Ma kompleksowe działanie na skórę, którą oczyszcza, odżywia i wygładza. Chętnie jest również używana w kuchni, szczególnie do nadawania smaku i aromatyzowania potraw słodkich. Bardzo dobrze kojarzy się również w potrawach z białego mięsa i owoców morza.

Wewnętrznie:

  • Dla pobudzenia apetytu: Pić mocno rozcieńczony w wodzie (kilka kropli na szklankę wody).
  • W kuchni: Oleożywica waniliowa ma powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym do nadawania smaku i aromatyzowania potraw, ciast, deserów, napojów itp.

Środki ostrożności: Trzymać z dala od oczu i błon śluzowych. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. Stosować wyłącznie rozcieńczony, w małych ilościach. U osób wrażliwych może powodować reakcje alergiczne.

Zalecane użycie

  • Produkty pielęgnacyjne: 0,05% - 1%
  • Balsamy i szminki do ust: 0,5 - 2%
  • Desery, ciasta: 1 – 3 krople na 1 kg
Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Vanilla planifolia
INCIGlycerin, vanilla planifolia fruit extract
Rodzaj produktuNaturalny olejek eteryczny destylowany parą wodną
Metoda otrzymaniaEkstrakcja rozpuszczalnikowa
Nuty zapachoweBaza, utrwalacz zapachu
SurowiecStrąki