0
0 Koszyk (Pusty)
olejek laurowy eteryczny

Olejek laurowy z wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis)

27,97 zł

Naturalny olejek eteryczny laurowy destylowany z liści wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis). Prawdziwy, wysokiej jakości olejek eteryczny w całości otrzymany z liści wawrzynu szlachetnego (liści laurowych) a nie olejek tworzony z tańszych komponentów na wzór oryginału, w szczególności nie jest to tzw. olejek komercyjny. Uwaga! Olejku eterycznego nie należy mylić z olejem/olejkiem laurowym, to są dwa całkowicie różne produkty. 

Wybierz
W magazynie

Wawrzyn szlachetny, potocznie zwany liściem laurowym jest krzewem pochodzącym z Azji Mniejszej. Cieszył się szczególnymi względami u Greków i Rzymian. Był poświęcony Appolinowi, greckiemu bogu poezji, proroctw i uzdrowień oraz jego synowi Asklepiosowi, bogu medycyny, ponieważ uważano, że wawrzyn chroni przed chorobami, szczególnie epidemią zarazy.

Według mitologii greckiej wawrzyn jest przemienioną boginią Dafne, którą matka Gaja zamieniła w wawrzyn aby ją ukryć przed Apollem. Od tego czasu Apollo nosił na głowie wieniec z wawrzynu. Wawrzyn symbolizował chwałę i nieśmiertelność. Wieniec z liści wawrzynu w Rzymie był symbolem zwycięstwa, mądrości i chwały. Ma to odzwierciedlenie w łacińskiej nazwie rośliny. Laurus oznacza chwałę, natomiast nobilis – sławny lub słynny.

Przekonanie o wyjątkowych właściwościach wawrzynu przetrwało przez kolejne wieki. Nicholas Culpeper, angielski botanik, zielarz i lekarz żyjący w XVII w. pisał: „Ani wiedźmy, ani diabeł, piorun czy burza nie skrzywdzą człowieka w miejscu, gdzie rośnie wawrzyn”.

Olejek eteryczny może być destylowany zarówno z owoców jak i z liści. Droższy ale i lepszy jest olejek z liści. Ma on doskonałe właściwości przeciwko nieżytom i mukolityczne – rozrzedza śluz w drogach oddechowych i ułatwia jego odksztuszanie. Działa również antyseptycznie, antybakteryjnie i grzybobójczo. Jest bardzo skuteczny w przypadku bakterii gronkowca, paciorkowca i gonokoków. Jest pomocny w przypadku wirusowego zapalenia wątroby, zakaźnego zapalenia jelit, w zapaleniu jamy ustnej, bólu zębów i aftach w jamie ustnej. Zalecany jest przy grypie i infekcjach wirusowych. Jest to jeden z nielicznych olejków eterycznych, który ma potwierdzone działanie w przypadku koronawirusów.

Olejek z liści wawrzynu ma również właściwości przeciwskurczowe, rozszerza naczynia wieńcowe a także skutecznie łagodzi ból w zapaleniu stawów i reumatyzmie.

Reguluje wydzielanie sebum, dlatego zalecany jest w leczeniu skóry tłustej, trądziku, czyraków, owrzodzeń.

Ma również pozytywny wpływ na układ nerwowy, przynosząc ulgę w fizycznym i psychicznym wyczerpaniu.

Środki ostrożności: Nie zaleca się stosować w pierwszych 3 miesiącach ciąży.

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Laurus nobilis L.
Nazwa INCI
Laurus Nobilis Leaf Oil
Numer CAS
84603-73-6
Numer WE (EINECS)
283-272-5
Typ
Naturalny i czysty 100% olejek eteryczny, destylowany parą wodną
Surowiec
Liście
Metoda otrzymywania
Destylacja parą wodną
Pochodzenie
Europa Południowa
Nuty zapachowe
Średnie, górne