0
0 Koszyk (Pusty)
Parafina (wosk parafinowy) w granulkach

Wosk mikrokrystaliczny

32,94 zł

Wosk mikrokrystaliczny o najwyższej czystości, jakości farmaceutycznej, w formie tafli. W przeciwieństwie do parafiny ma drobniejsze kryształy, jest bardziej twardy i elastyczny. Popularny składnik kosmetyki kolorowej (pomadki i szminki do ust, kredki do oczu, tusz do rzęs, prasowane pudry), ale stosowany jest także w innych kosmetykach, w świecach, w produkcji żywności i leków.

Wybierz
W magazynie

Wosk mikrokrystaliczny jest szczególnym rodzajem wosku, który podobnie jak parafina ekstrahowany jest z ropy naftowej. W przeciwieństwie do wosku parafinowego wosk mikrokrystaliczny ma drobne kryształy (stąd nazwa), jest bardziej lepki, gęstszy, zwarty i bardziej elastyczny.

W produktach kosmetycznych jest stosowany głównie jako środek zwiększający lepkość, środek wiążący, zmiękczający, hydrofobowy i emolient. Drobna struktura krystaliczna wosku powoduje, że ma on zdolność wiązania rozpuszczalników i olejów, dzięki czemu zapobiega „poceniu się” kosmetyków. Ponadto zapewnia jednolitość koloru i struktury, zapobiega kruszeniu się (np. kredki do oczu, szminki), nadaje właściwości hydrofobowych (np. tusz do rzęs), zwiększa lepkość i właściwości zmiękczające (kremy, lotiony, balsamy). Jest to więc ważny składnik produktów do makijażu, stylizacji włosów i pielęgnacji dłoni. Zwykle w recepturach kosmetycznych stosuje się do 20%.

Wosk mikrokrystaliczny używany jest także wyrobu luksusowych świec. Zazwyczaj stosowany jest w mieszankach z parafiną i innymi woskami aby uzyskać większą elastyczność i twardość. Wosk mikrokrystaliczny nadaje się do rzeźbienia.

Uwaga - wosk jest w taflach po 5kg, dlatego dla mniejszej ilości łamiemy go na kawałki.

Specyfikacja

Nazwa INCI
Microcrystalline wax
Numer CAS
63231-60-7
Numer WE (EINECS)
264-038-1
Typ
Wosk destylowany z ropy naftowej, jakość farmaceutyczna/kosmetyczna/spożywcza
Pochodzenie
Niemcy
Zapach
Bezwonny