0
0 Koszyk (Pusty)
Najpiękniejszy i najbardziej kwiatowy olejek ylang ylang destylowany z kwiatów cananga odorata

Olejek Ylang ylang I st. (Cananga Odorata)

27,20 zł

Olejek eteryczny ylang ylang pierwszej frakcji destylacji. Ten olejek wyróżnia się najładniejszym, najbardziej kwiatowym zapachem. Uważany jest również za najsilniejszy afrodyzjak spośród wszystkich odmian olejków ylang ylang.

Wybierz
W magazynie

Olejek ylang ylang destylowany jest z kwiatów jagodlinu wonnego, wysokiego drzewa występującego na obszarze Oceanu Indyjskiego. W języku malajskim ylang-ylang oznacza „kwiat kwiatów”. Kwiaty dla ozdoby wpinane są przez kobiety we włosy, często też przyozdabiane są nimi łóżka nowożeńców, sprzyjając zmysłowym uniesieniom w noc poślubną. Natomiast olejek eteryczny w połączeniu z olejem kokosowym jest powszechnie stosowany do pielęgnacji skóry i włosów.

Kwiaty jagodlinu mogą być różowe, fioletowe lub żółte. Do produkcji olejku najbardziej nadają się żółte. Zbierane są z samego rana i szybko muszą być poddane destylacji, dlatego destylarnie olejku ylang ylang znajdują się w pobliżu plantacji.

Na początku destylowana jest pierwsza frakcja. Olejek z pierwszej frakcji destyluje się najkrócej, jest on jednocześnie droższy od pozostałych frakcji. Jego zapach jest zdecydowanie bardziej kwiatowy i zmysłowy. Natomiast ma on dużo słabsze działanie przeciwzapalne.

Ylang ylang ma właściwości łagodzące na wielu poziomach. Jest to silny środek uspokajający, który łagodzi wiele zaburzeń związanych ze stresem. Pomaga w przypadku depresji, niepokoju, bezsenności, lęku. Wspomaga aktywność intelektualną. Ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwskurczowe, antyarytmiczne, zmniejsza ciśnienie krwi. Uważany jest za afrodyzjak, przyczyniający się do seksualnego spełnienia. Odgrywa istotną rolę w równoważeniu hormonów i wydzielaniu sebum, dzięki czemu jest skutecznym sojusznikiem w problemach skórnych, w przypadku skóry suchej lub przetłuszczonej, a także w przypadku włosów zniszczonych.

Środki ostrożności: Należy stosować w wysokim rozcieńczeniu (1%). Nie używać zbyt dużo, ponieważ w większych ilościach powoduje nudności i bóle głowy. Nie polecany w pierwszych 3 miesiącach ciąży.

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Cananga odorata var. genuina
Nazwa INCI
Cananga Odorata Flower Oil
Synonimy/Inne nazwy
Cananga odorata (Lam.) Hook.f. & Thomson
Numer CAS
83863-30-3 / 8006-81-3 / 68606-83-7
Numer WE (EINECS)
281-092-1
Typ
Naturalny i 100% czysty olejek eteryczny destylowany parą wodną
Surowiec
Kwiaty
Metoda otrzymywania
Destylacja parą wodną
Pochodzenie
Madagaskar
Nuty zapachowe
Górne, środkowe