Ylang II (Cananga odorata): Olejek eteryczny z kwiatów z drugiej fazy destylacji

Olejek eteryczny ylang ylang drugiej frakcji ma zarówno ekscytujący, zmysłowy zapach, zbliżony do olejku pierwszej frakcji, jak również dobroczynne działanie charakterystyczne dla olejku trzeciej frakcji.

Kod: EO74
Dostępność:
Brak w magazynie

Guarantee safe & Secure checkout

Olejek ylang ylang destylowany jest z kwiatów jagodlinu wonnego, wysokiego drzewa występującego na obszarze Oceanu Indyjskiego. W języku malajskim ylang-ylang oznacza „kwiat kwiatów”. Kwiaty dla ozdoby wpinane są przez kobiety we włosy, często też przyozdabiane są nimi łóżka nowożeńców, sprzyjając zmysłowym uniesieniom w noc poślubną. Natomiast olejek eteryczny w połączeniu z olejem kokosowym jest powszechnie stosowany do pielęgnacji skóry i włosów.

Kwiaty jagodlinu mogą być różowe, fioletowe lub żółte. Do produkcji olejku najbardziej nadają się żółte. Zbierane są z samego rana i szybko muszą być poddane destylacji, dlatego destylarnie olejku ylang yland znajdują się w pobliżu plantacji. Destylowane są kolejno wszystkie trzy frakcje, przy czym destylacja trzeciej, ostatniej frakcji trwa najdłużej - 20 godzin.

Olejek eteryczny ylang ylang ma właściwości łagodzące na wielu poziomach. Jest to silny środek uspokajający, który łagodzi wiele zaburzeń związanych ze stresem. Pomaga w przypadku depresji, niepokoju, bezsenności, lęku. Wspomaga aktywność intelektualną. Ma działanie przeciwcukrzycowe, przeciwskurczowe, antyarytmiczne, zmniejsza ciśnienie krwi. Uważany jest za afrodyzjak, przyczyniający się do seksualnego spełnienia. Odgrywa istotną rolę w równoważeniu hormonów i wydzielaniu sebum, dzięki czemu jest skutecznym sojusznikiem w problemach skórnych, w przypadku skóry suchej lub przetłuszczonej, a także w przypadku włosów zniszczonych.

Zewnętrznie:

  • Masaż: 10 – 20 kropli wymieszać z olejem roślinnym i masować splot słoneczny raz dziennie.
  • Jako afrodyzjak: 2 – 3 krople masować dolną część pleców.
  • Kąpiel: 5 kropli wymieszać z łyżką mleka w proszku, rozpuścić w wannie.
  • Wypadanie włosów: 2 krople olejku ylang ylang i 2 krople ekstraktu z rozmarynu wymieszać z niewielką ilością oleju z orzechów laskowych lub migdałowego. Stosować wcierając miksturę w skórę głowy.

Wewnętrznie:

  • 2 krople rozcieńczone 3 - 4 razy dziennie.

Środki ostrożności: Należy stosować w wysokim rozcieńczeniu (1%). Nie używać zbyt dużo, ponieważ w większych ilościach powoduje nudności i bóle głowy. Nie polecany w pierwszych 3 miesiącach ciąży.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Cananga odorata (Lam.) Hook.f. & Thomson
Numer WE (EINECS)281-092-1
Numer CAS83863-30-3
INCICananga odorata flower oil
Rodzaj produktuNaturalny olejek eteryczny destylowany parą wodną
Metoda otrzymaniaDestylacja parą wodną
Nuty zapachoweŚrodkowe, baza
SurowiecKwiaty
PochodzienieMadagaskar