Baza samoemulgująca Expert L

Baza samoemulgująca w 100% pochodzenia roślinnego. Jest uniwersalnym, zaawansowanym emulgatorem O/W pozwalającym tworzyć doskonałej jakości emulsje i pianki o bogatej, jedwabistej konsystencji i bardzo dobrych właściwościach sensorycznych. Może być użyta do szerokiej gamy naturalnych i organicznych produktów, począwszy od lekkich formulacji w sprayu po tłuste kremy i masła do ciała.

Kod: SL73
Dostępność:
Brak w magazynie

Przedstawiamy uniwersalną bazę emulgującą za pomocą, której nawet mało doświadczona osoba zrobi profesjonalne emulsje i pianki do swoich kosmetyków. Baza jest przyjazna dla środowiska naturalnego, biodegradowalna i w 100% pochodzenia roślinnego (zgodnie z normą ISO 16128). Umożliwia uproszczenie receptur i ułatwia przygotowanie gotowego produktu. Działa w szerokim zakresie pH (od 3 do 11), jest kompatybilna z solami organicznymi i pozwala na wysokie stężenie olejów (5 - 40%) bez konieczności stosowania stabilizatorów.

Za jej pomocą można tworzyć praktycznie dowolne formulacje o wyrafinowanych właściwościach i teksturze. Od ultralekkiej mgiełki i pianki o bogatej, perłowej konsystencji po mocno obciążone olejem kremy i masła do ciała. W filtrach przeciwsłonecznych zapewnia dobrą smarowalność i wysoką wodoodporność. Zmniejsza uczucie „tłustości” i pomaga zwalczyć lśniący wygląd spowodowany przez filtry organiczne. W dezodorantach jeśli jest częścią fazy olejowej pozwala na rezygnację z silikonów. W przeciwieństwie do wielu baz samoemulgujących nasza baza doskonale sprawdza się także w produktach do higieny osobistej.

Twórz profesjonalne emulsje o niezwykłych właściwościach

Typowa emulsja O/W zbudowana jest z mikroskopijnych kropelek oleju rozproszonych w wodzie. Natomiast emulsja stworzona za pomocą naszej bazy jest złożonym systemem lamelarnym, w którym kropelki oleju otoczone są wieloma warstwami zawierającymi emulgator. Emulsja lamelarna cechuje się doskonałą stabilnością i kompatybilnością ze skórą. Inne korzyści z lamelarnej struktury emulsji:

  • większa retencja wody w warstwie rogowej naskórka, przyspieszająca nawilżenie skóry;
  • przedłużone uwalnianie substancji czynnych;
  • większe działanie ochronne;
  • zwiększona biodostępność substancji aktywnych.

Sposób użycia:

Bazę emulgującą dodaje się do fazy wodnej.

Typowa procedura z podziałem na fazę wodną i olejową:

  1. Podgrzej fazę wodną do 80°C i rozpuść w niej bazę emulgującą.
  2. Mieszaj do uzyskania jednolitej, żelowej konsystencji.
  3. Dodaj fazę olejową, dokładnie wymieszaj.
  4. Obniż temperaturę do 35°C, dodaj składniki aktywne, konserwanty, itp.

Przy formułowaniu gotowego produktu można stosować standardową procedurę i dzielić składniki na fazy (wodna, olejowa, etc.). Można też prościej, stosując metodę „jednego garnka”. Wówczas podgrzewamy wodę z bazą i olejami. Po rozpuszczeniu wszystkich składników dokładnie miksujemy i schładzamy, by na koniec dodać pozostałe składniki (składniki aktywne, zapachy, barwniki, konserwanty). Jakkolwiek standardowo baza jest częścią fazy wodnej, w indywidualnych przypadkach, gdy zachodzi taka potrzeba może być również częścią fazy tłuszczowej.

Zalecane użycie: 5 – 10%. Przy niższym stężeniu aby zapewnić dobrą stabilność można dodatkowo użyć gumy ksantanowej w stężeniu 0,1 do 0,5%.

Aplikacje/typowe zastosowanie

  • Produkty do pielęgnacji skóry (Pielęgnacja i oczyszczanie skóry twarzy, Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja dzieci i niemowląt)
  • Produkty przeciwsłoneczne (ochronne, po opalaniu, samoopalacze)
  • Produkty do higieny osobistej (do mycia i oczyszczania, pod prysznic, do kąpieli, pielęgnacja jamy ustnej, itp.)
  • Produkty do włosów (szampony, odżywki, stylizacja)
  • Produkty do makijażu
  • Perfumy i produkty zapachowe
"