Koszyk (Pusty) 0
Decyl Glucoside (glukozyd decylowy)

Glukozyd kaprylowo kaprynowy (Caprylyl/Capryl glucoside)

14,86 zł

Caprylyl / Capryl Glucoside to niejonowy, łagodny, naturalny solubilizujący środek powierzchniowo czynny wytwarzany z surowców pochodzenia roślinnego, zgodny z ECOCERT. Charakteryzuje się wysoką kompatybilnością z innymi składnikami. Może być używany jako środek czyszczący, dodatkowy emulgator i środek umożliwiający rozpuszczenie nierozpuszczalnych w wodzie składników, np. olejków zapachowych i eterycznych. Stosowany jest zarówno w produktach zmywalnych (np. szampony) jak i niezmywalnych (np. kremy).

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa INCI
Caprylyl/Capryl Glucoside

Glukozyd kaprynowo kaprylowy (GKK) to kolejny „zielony” surowiec do tworzenia naturalnych i organicznych produktów do pielęgnacji ciała, higieny i eko przyjaznych środków czystości dla domu. Wytwarzany jest z odnawialnych surowców pochodzenia roślinnego. Daje fantastyczną pianę, łagodnie myje i czyści, skutecznie usuwając brud. Ma doskonałą rozpuszczalność, stabilność i aktywność powierzchniową.

GKK charakteryzuje się wysoką kompatybilnością z innymi składnikami, nadaje się do zastosowania w produktach z dużym stężeniem składników kationowych, soli, zasad, może być łączony z mydłem potasowym /mydło kastylijskie/ i sodowym. Jako środek czyszczący i pianotwórczy doskonale nadaje się do naturalnych i organicznych szamponów, płynów do kąpieli czy żeli pod prysznic. Może być również podstawą do tworzenia delikatnych produktów do czyszczenia twarzy i demakijażu.

GKK jest środkiem zwiększającym rozpuszczalność, pomaga wprowadzić do produktu składniki nierozpuszczalne w wodzie – olejki zapachowe, eteryczne i inne substancje. Może być więc stosowany w miejsce polisorbatów, np. w mgiełkach i wodach kwiatowych, wodach do bielizny.

GKK stosowany jest także jako solubilizator i koemulgator w kremach nawilżających czy balsamach.

Uwagi dotyczące zastosowania

Zalecane stężenie: do 40%. Jako solubilizator w produktach niepieniących się do 5% (powyżej 5% powoduje powstawanie piany). GKK nie powoduje smug. Możesz go więc wykorzystać na przykład jako bazę do zrobienia eko przyjaznego preparatu do mycia szyb.