Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Decyl Glucoside (glukozyd decylowy) Zobacz większe

Decyl Glucoside (glukozyd decylowy)

11,47 zł

12,89 zł

Więcej informacji

Glukozyd decylowy jest naturalnym, niejonowym środkiem powierzchniowo czynnym, idealnym do tworzenia i stabilizacji piany. Jako surfaktant wykazuje się również właściwościami emulgującymi i tworzy emulsje typu O/W. Należy do nowej generacji środków powierzchniowo czynnych, które są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów dotyczące bezpiecznych dla zdrowia i przyjaznych dla środowiska produktów. Otrzymany jest z alkoholi tłuszczowych pochodzących z oleju kokosowego (C8 – 16) i glukozy (ze skrobi kukurydzianej).

Historia glukozydu decylowego zaczęła się od specjalistycznych i leczniczych mydeł. Obecnie jest bardzo popularny w szamponach do włosów i produktach do mycia ciała, ponieważ daje obfitą pianę i nie wysusza skóry nawet przy częstym stosowaniu. Jest idealnym składnikiem preparatów do mycia i oczyszczania twarzy oraz produktów do golenia, gdyż bardzo dobrze się pieni i nie powoduje podrażnień. Znajduje również zastosowanie w kremach i płynach do pielęgnacji skóry podrażnionej, by nawilżyć skórę, zmniejszyć zapalenie i swędzenie. Glukozyd decylowy działa również jako solubilizator i umożliwia rozpuszczenie w wodzie zapachów, olejków eterycznych, olejów, składników aktywnych normalnie nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie.

Liczne badania kliniczne potwierdzają, że glukozyd decylowy nawet w wysokich stężeniach i przy długotrwałym kontakcie nie powoduje podrażnień. Charakteryzuje się szerokim zakresem kompatybilności, może być łączony ze wszystkimi środkami powierzchniowo czynnymi bez zmniejszenia objętości i stabilności piany. Pianę tworzy obfitą i stabilną, również w twardej wodzie. By jeszcze poprawić gładkość piany i zwiększyć przyjemność mycia można go połączyć z kokoamidopropylobetainą, z którą doskonale współpracuje.

Przeznaczenie

Szampony (w tym przeciwłupieżowe, koloryzujące, do codziennego stosowania), produkty do koloryzacji włosów, odżywki do włosów (spłukiwane), produkty do stylizacji włosów, dermatologiczne mydła w płynie, preparaty do oczyszczania skóry wrażliwej, płyny do kąpieli, żele pod prysznic, pianki i żele do golenia, środki do mycia i czyszczenia, chusteczki.

Wskazówki dotyczące użycia

Dodaj do fazy olejowej.
Do zagęszczenia użyj Gfthix, dobra będzie również guma ksantanowa (0,1 – 0,3%).
Typowe dawkowanie: 2 – 40%
Produkty do mycia twarzy: 10% - 20%
Szampony do włosów, płyny do kąpieli, żele pod prysznic: 15% - 30%
Kremy i mleczka do oczyszczania twarzy: 1 – 5%
Żele i mleczka do demakijażu: 1 – 4%
Maseczki (dla łatwiejszego usunięcia z twarzy): 2 – 5%.

Parametry

Nazwa INCI: Decyl glucoside
Postać: Gęsty, przezroczysty, jasny lub jasnożółty płyn. Krzepnie w temperaturze poniżej 15 C. Jeśli jest zbyt gęsty wystarczy umieścić opakowanie z glukozydem w ciepłej wodzie i stanie się bardziej rzadki.
Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od bezpośredniego, silnego światła, w chłodnym i suchym miejscu.
Termin przydatności: przy prawidłowym przechowywaniu do 2 lat.

Opinie

Napisz opinię

Decyl Glucoside (glukozyd decylowy)

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: