Koszyk (Pusty) 0

Pieprz czarny, olejek eteryczny

19,94 zł

Czysty olejek eteryczny otrzymany z pieprzu (wysuszonych jagód). Energetyzujący olejek, zapachem przypomina świeżo zmielony pieprz, ale nie drażni, jak mielony pieprz.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Piper Nigrum L.

Nazwa INCI
Piper Nigrum Fruit Oil

Synonimy/Inne nazwy
Olejek pieprzowy, Black Pepper Oil, Black Peppercorn Essential Oi

Numer CAS
84929-41-9

Numer WE (EINECS)
284-524-7

Typ
Naturalny olejek eteryczny destylowany parą wodną, 100% czysty

Surowiec
Wysuszone owoce pieprzu

Metoda otrzymywania
Destylacja parą wodną

Pochodzenie
Indie

Nuty zapachowe
Średnie, górne

Pieprz czarny (Piper nigrum) znany jest przede wszystkim jako przyprawa w kuchni. Roślina wywodzi się z południowo-wschodnich Indii i obecnie uprawiana jest w wielu miejscach na świecie, w gorącym klimacie. Pieprz jest pnączem i podobnie jak winorośl potrzebuje podpór. W naturze są to drzewa, po których się pnie dorastając do 10 m wysokości. Owocem jest zielona jagoda. Jagody są zrywane i suszone by otrzymać ziarna pieprzu jakie znamy w kuchni. Najwięcej olejków lotnych jest w młodych i niedojrzałych owocach. W trakcie dojrzewania spada zawartość olejków a rośnie stężenie piperyny, która, odpowiada za piekący smak pieprzu. Dlatego jagody przeznaczone do produkcji olejku eterycznego zrywane są wcześniej niż jagody przeznaczone na przyprawę. Zerwane jagody są suszone, następnie zwykle kruszone i poddawane destylacji parą wodną. Olejek może być również destylowany z całych ziaren, ale wówczas destylacja trwa dłużej. Zaletą tej metody jest to, że po destylacji pozostają całe ziarna, które mogą być ponownie wysuszone i sprzedane jako przyprawa. Takie ziarno wykorzystywane jest do produkcji taniego pieprzu mielonego.

Naturalny olejek pieprzowy jest bezbarwny lub jasnozielony. Dawniej uważano, że zabarwiony olejek jest lepszej jakości, ale w rzeczywistości barwa wynika z obecności azulenów. Zielony odcień olejku można łatwo osiągnąć dodając do olejku pyłu pieprzowego (co zwiększa stężenie azulenu). Z wiekiem olejek staje się lepki, co jest łatwą metodą na określenie czy mamy do czynienia że świeżym olejkiem, czy też z takim, który ma swoje lata. Zapach olejku jest podobny do świeżo zmielonego pieprzu, ale nie jest ostry – jest pieprzowy, ciepły, suchy, drzewny i piżmowy.

Olejek pieprzowy jest olejkiem uniwersalnym, o wielu zastosowaniach. W mieszankach zapachowych dodawany dla uatrakcyjnienia górnych nut i dla dodania głębi zapachowi. Jest idealnym wyborem dla osób aktywnych i sportowców. Jako środek przeciwbólowy czarny pieprz jest szczególnie dobry na bóle mięśni. Może być pomocny w łagodzeniu objawów zapalenia stawów, nerwobólów, reumatyzmu, sztywności stawów, urazów stawów, osłabienia mięśni. Idealnie nadaje się jako składnik produktów do masażu sportowego do rozgrzania i rozluźnienia mięśni przed i po wysiłku. Szczególnie przydaje się w łagodzeniu zmęczonych i obolałych mięśni z przepracowania.

Olejek wzmacnia siłę i wytrzymałość ciała i umysłu. Działa tonizująco na układ nerwowy, hormonalny i sercowo-naczyniowy. Jest często stosowany w przypadku problemów psycho-emocjonalnych. Likwiduje zły nastrój, uspokaja, zwiększa pewność siebie, koncentrację, poprawia pamięć. Pomaga pozbyć się złych nawyków. Dotychczasowe badania dowiodły, że olejek pieprzowy może być pomocny w leczeniu uzależnień od palenia, alkoholu czy narkotyków.

Antyseptyczne i wykrztuśne właściwości czarnego pieprzu sprawiają, że jest przydatny w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Jest stymulantem układu trawiennego, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i łagodzi niestrawność. Może być pomocny dla osób z nietolerancją laktozy. Olejek pieprzowy stosowany na skórę poprawia mikrokrążenie, co przyczynia się do ogólnej poprawy zdrowia i wyglądu skóry.