

Olejek z pomarańczy czerwonej (Citrus sinensis)
Czysty olejek eteryczny tłoczony ze świeżych skórek czerwonej pomarańczy.
Opis
Czerwona pomarańcza jest naturalną odmianą słodkiej pomarańczy. Miąższ jest zabarwiony charakterystycznymi czerwonymi smugami o różnej intensywności, od ciemnopomarańczowego do karmazynowego, przypominając krwiste wybroczyny. Stąd angielska nazwa blood orange (krwista pomarańcza). Przebarwienia pochodzą od antocyjanów, które w świecie cytrusów w takiej ilości występują tylko u czerwonej pomarańczy. Przebarwienia są tym bardziej intensywne im w czasie dojrzewania owoców częściej występują ciepłe dni i chłodne noce, i większa różnica temperatur. W smaku są zarazem słodkie i cierpkie, mogą się kojarzyć z malinami. Podobnie olejek eteryczny z czerwonej pomarańczy jest zarazem bardziej słodki, ale i cierpki, z nutą jagód.
- Nazwa botaniczna
- Citrus sinensis
- Typ
- Naturalny i 100% czysty olejek eteryczny
- Surowiec
- skórka z pomarańcz
- Metoda otrzymywania
- Tłoczenie na zimno
- Pochodzenie
- Brazylia
inne produkty z tej samej kategorii


Olejek petitgrain (Citrus Aurantium)

Olejek geraniowy egipski (Pelargonium...

Olejek limonkowy (Citrus aurantifolia)

Olejek cynamonowy z kory (Cinnamomum verum)

Olejek magnoliowy (Michelia alba) z kwiatów

Olejek manuka (Leptospermum scoparium)

Olejek mirrowy (Commiphora myrrha)

Olejek tymiankowy czerwony (Thymus vulgaris)
