

Olejek z pomarańczy czerwonej (Citrus sinensis)
Czysty olejek eteryczny tłoczony ze świeżych skórek czerwonej pomarańczy.
Opis
Czerwona pomarańcza jest naturalną odmianą słodkiej pomarańczy. Miąższ jest zabarwiony charakterystycznymi czerwonymi smugami o różnej intensywności, od ciemnopomarańczowego do karmazynowego, przypominając krwiste wybroczyny. Stąd angielska nazwa blood orange (krwista pomarańcza). Przebarwienia pochodzą od antocyjanów, które w świecie cytrusów w takiej ilości występują tylko u czerwonej pomarańczy. Przebarwienia są tym bardziej intensywne im w czasie dojrzewania owoców częściej występują ciepłe dni i chłodne noce, i większa różnica temperatur. W smaku są zarazem słodkie i cierpkie, mogą się kojarzyć z malinami. Podobnie olejek eteryczny z czerwonej pomarańczy jest zarazem bardziej słodki, ale i cierpki, z nutą jagód.
- Nazwa botaniczna
- Citrus sinensis
- Typ
- Naturalny i 100% czysty olejek eteryczny
- Surowiec
- skórka z pomarańcz
- Metoda otrzymywania
- Tłoczenie na zimno
- Pochodzenie
- Brazylia
inne produkty z tej samej kategorii


Balsam peruwiański (Myroxylon balsamum)

Olejek majerankowy (Origanum majorana)

Benzoes (Styrax benzoin)

Olejek bergamotowy (Citrus Bergamia), typ FCF

Olejek bazyliowy słodki (Ocimum basilicum)

Olejek cynamonowy z kory (Cinnamomum verum)

Olejek cynamonowy z liści (Cinnamomum verum)

Olejek tymiankowy (Thymus vulgaris)

Olejek z nasion marchwi (Daucus carota)
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Oliwa extra virgin eko

Olejek magnoliowy (Michelia alba) z kwiatów

Disodium Cocoamphodiacetate...

Olejek kamforowy biały (Cinnamomum camphora)

Olejek Amyrisowy (Amyris Balsamifera)

Szafir - barwnik do świec i wosku

Baza mydlana glicerynowa Stephenson...

Szmaragd - pigment perłowy

Olejek Ylang ylang III st. (Cananga Odorata)
