Ta strona używa plików cookie. Więcej informacji
Pomarańcza czerwona (Citrus sinensis): Olejek eteryczny tłoczony ze skórek owoców pomarańczy
Już od 6,04 zł
Czysty olejek eteryczny tłoczony ze świeżych skórek czerwonej pomarańczy.
Kod: EO89
Dostępność:
W magazynie
Kategorie: Aromaterapia i zapach , Olejki eteryczne ,
Czerwona pomarańcza jest naturalną odmianą słodkiej pomarańczy. Miąższ jest zabarwiony charakterystycznymi czerwonymi smugami o różnej intensywności, od ciemnopomarańczowego do karmazynowego, przypominając krwiste wybroczyny. Stąd angielska nazwa blood orange (krwista pomarańcza). Przebarwienia pochodzą od antocyjanów, które w świecie cytrusów w takiej ilości występują tylko u czerwonej pomarańczy. Przebarwienia są tym bardziej intensywne im w czasie dojrzewania owoców częściej występują ciepłe dni i chłodne noce, i większa różnica temperatur. W smaku są zarazem słodkie i cierpkie, mogą się kojarzyć z malinami. Podobnie olejek eteryczny z czerwonej pomarańczy jest zarazem bardziej słodki, ale i cierpki, z nutą jagód.
Nazwa botaniczna: | Citrus × sinensis (L.) Osbeck |
---|---|
Numer WE (EINECS) | 232-433-8 |
Numer CAS | 8008-57-9 |
INCI | Citrus sinensis oil |
Rodzaj produktu | Naturalny olejek eteryczny tłoczony |
Metoda otrzymania | Tłoczenie na zimno |
Nuty zapachowe | Górne |
Surowiec | Skórki z owoców |
Pochodzienie | Włochy |