Pomarańcza czerwona (Citrus sinensis): Olejek eteryczny tłoczony ze skórek owoców pomarańczy

Czysty olejek eteryczny tłoczony ze świeżych skórek czerwonej pomarańczy.

Kod: EO89
Dostępność:
Brak w magazynie

Czerwona pomarańcza jest naturalną odmianą słodkiej pomarańczy. Miąższ jest zabarwiony charakterystycznymi czerwonymi smugami o różnej intensywności, od ciemnopomarańczowego do karmazynowego, przypominając krwiste wybroczyny. Stąd angielska nazwa blood orange (krwista pomarańcza). Przebarwienia pochodzą od antocyjanów, które w świecie cytrusów w takiej ilości występują tylko u czerwonej pomarańczy. Przebarwienia są tym bardziej intensywne im w czasie dojrzewania owoców częściej występują ciepłe dni i chłodne noce, i większa różnica temperatur. W smaku są zarazem słodkie i cierpkie, mogą się kojarzyć z malinami. Podobnie olejek eteryczny z czerwonej pomarańczy jest zarazem bardziej słodki, ale i cierpki, z nutą jagód.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Citrus × sinensis (L.) Osbeck
Numer WE (EINECS)232-433-8
Numer CAS8008-57-9
INCICitrus sinensis oil
Rodzaj produktuNaturalny olejek eteryczny tłoczony
Metoda otrzymaniaTłoczenie na zimno
Nuty zapachoweGórne
SurowiecSkórki z owoców
PochodzienieWłochy