0
0 Koszyk (Pusty)
Olejek Drzewo Ho z drzewa kamforowego (Cinnamomum camphora)

Olejek Drzewo Ho z drzewa kamforowego (Cinnamomum camphora)

11,40 zł

Olejek eteryczny drzewo ho (ho wood), zwany również shiu oil lub shiu bois oil destylowany z kory i gałązek cynamonowca kamforowego. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością linaloolu i zapachem podobnym do drzewa różanego. Popularny olejek w perfumerii, produkcji naturalnego mydła i kosmetyków.

Wybierz
W magazynie

Cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora), nazywany drzewem kamforowym lub po prostu kamforowcem słynie przede wszystkim z kamfory. Jednak z tej aromatycznej rośliny uzyskuje szereg olejków eterycznych, które znacznie się od siebie różnią, w zależności od chemotypu rośliny, miejsca występowania, czy części rośliny, z której olejek jest destylowany. W naturze występują co najmniej cztery chemotypy drzewa kamforowego. Jednym z nich jest drzewo shiu, powszechnie znane jako drzewo ho (ang. ho wood). Olejek otrzymuje się w procesie destylacji parą wodną kory i gałązek, a następnie rektyfikacji.

Drzewo ho jest najlepszym źródłem naturalnego linaloolu, którego zawiera ok. 90%. Zupełnie nie przypomina kamfory. Charakteryzuje się delikatnym kwiatowo-drzewnym zapachem, bardzo podobnym do drzewa różanego, którego jest idealnym zamiennikiem. Ze względu na wysoką zawartość linaloolu olejek jest ceniony w aromaterapii, jest również popularnym olejkiem w perfumerii i produkcji naturalnego mydła.

Wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwbakteryjnym, przeciwskurczowym, hipotensyjnym, immunostymulującym, przeciwdepresyjnym. W przypadku pielęgnacji skóry najlepiej będzie nadawał się do mieszanek przeciwstarzeniowych, odmładzających, dla cery dojrzałej. Jego przyjemny zapach sprzyja relaksowi, odprężeniu, pomaga zasnąć (na bezsenność szczególnie dobrze działa w połączeniu z lawendą). Przypisuje się mu regenerujące działanie na układ nerwowy.

Olejek używany jest także do wspomagania układu odpornościowego w stanach osłabienia, infekcjach, grypie. Jest pomocny w przypadku bólu, skurczy mięśni i zapalenia stawów.

Środki ostrożności: Nie stosować w czasie ciąży. W przypadku osób ze skłonnościami do uczuleń zaleca się wykonanie testu na wewnętrznej stronie przedramienia.

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Cinnamomum camphora var. linaloolifera Y.Fujita
Nazwa INCI
Cinnamomum camphora linalooliferum wood oil
Typ
Naturalny i 100% czysty olejek eteryczny
Surowiec
drewno
Metoda otrzymywania
Destylacja parą wodną
Pochodzenie
Chiny