Koszyk (Pusty) 0

Lawenda francuska, olejek eteryczny

14,44 zł

Z przyjemnością przedstawiamy najwyższej jakości francuski olejek lawendowy (olejek z lawendy francuskiej). Ten naturalny olejek destylowany jest z prawdziwej lawendy a nie hybryd. Wyróżnia się wyrazistym lawendowym aromatem i bogatym spektrum olejków lotnych, co powoduje, że jest to jeden z najlepszych olejków lawendowych do aromaterapii.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Lavandula angustifolia Mill. (Lavandula officinalis)

Nazwa INCI
Lavandula Angustifolia Oil

Numer CAS
90063-37-9

Numer WE (EINECS)
289-995-2

Typ
Olejek eteryczny destylowany parą wodną, naturalny i 100% czysty

Surowiec
Górna cześć ziela lawendy, z kwiatami

Metoda otrzymywania
Destylacja parą wodną

Pochodzenie
Francja

Nuty zapachowe
Środkowe, górne

Dla większości nabywców olejek lawendowy to olejek lawendowy. Tymczasem jeden od drugiego mogą się różnić jak Ziemia od Marsa. Do produkcji olejku lawendowego używa się obecnie różnych spokrewnionych gatunków lawendy. Dużą popularność zdobyły mieszańce (hybrydy), które zapewniają większą wydajność, dzięki czemu olejek może być tańszy, ale jego właściwości terapeutyczne są dużo słabsze i ma ograniczony profil składników aktywnych. Taki olejek może być idealnym wyborem jeśli potrzebujesz tylko zapachu, natomiast jeśli liczą się właściwości olejku, jego działanie – nie ma się co oszukiwać, olejki z prawdziwej lawendy są niedoścignionym wzorem.

Do tych najlepszych olejków zaliczany jest francuski olejek lawendowy, destylowany z prawdziwej lawendy uprawianej na południu Francji, gdzie jest odpowiedni klimat i gleby, by mogła rosnąć lawenda, z której pochodzą najbardziej cenione olejki eteryczne na świecie. Aromat naszej lawendy jest wyraźny, mocno lawendowy, z niuansami ziołowych i zielonych nut, charakterystyczny dla słynnych lawendowych pól z południa Francji.

Lawenda lekarska (Lavandula angustifolia), zwana również lawendą wąskolistną, wonną, prawdziwą - jest wieloletnim, wiecznie zielonym i przyjemnie pachnącym półkrzewem z fioletowo-niebieskimi kwiatami. Dla podkreślenia leczniczych właściwości lawendy nadano jej łacińską nazwę Lavandula officinalis. Obecnie jednak najczęściej oznaczana jest jako L. angustifolia, od wąskich liści.

Lawenda pochodzi z południowej Europy i od dawna uprawiana była dla zapachu. Jej łacińska nazwa pochodzi od słowa „lavere” – myć się. W starożytnym Rzymie była używana jako pachnący, odświeżający dodatek do kąpieli. Obecnie znanych jest kilkadziesiąt gatunków lawendy, pośród których występuje dodatkowo wiele krzyżówek i odmian. Kwiaty lawendy są jadalne, mogą być kandyzowane, używane są w herbatkach ziołowych, do przyprawiania potraw, którym nadają kwiatowo-słodkawy aromat, w cukiernictwie.

Olejek lawendowy jest najbardziej popularnym i najczęściej stosowanym olejkiem eterycznym ze względu na swoją uniwersalność, przyjemny zapach i bezpieczeństwo. Olejek lawendowy powinien obowiązkowo znaleźć się wśród olejków w domowej apteczce.

Podstawowe właściwości

Olejek lawendowy jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę nawet małych dzieci, co sprawia, że jest jednym z podstawowych olejków używanych w produktach do pielęgnacji małych dzieci i niemowląt (jest np. składnikiem kremów i maści zapobiegających oparzeniom pieluszkowym). Wykazuje się silnymi właściwościami przeciwskurczowymi. Ma również właściwości hipotensyjne i przeciwbólowe. Olejek lawendowy przeciwdziała zaburzeniom snu, relaksuje umysł, znosi stany niepokoju, frustracji, sprowadza spokój i opanowanie. Pomaga w problemach skórnych pochodzenia alergicznego lub zakaźnego. Regeneruje skórę, ułatwia gojenie i łagodzi podrażnienia, z tego względu jest to wspaniały dodatek do wszelkich produktów przeznaczonych do leczenia i pielęgnacji skóry. Znany jest także z właściwości owadobójczych i odstraszających owady (jest popularnym środkiem na mole). Olejek lawendowy jest używany do produkcji mydeł, lotionów, kremów, dodatków do kąpieli i dezodorantów. Jest podstawą wielu mieszanek perfum i wód kwiatowych.

Zewnętrznie: Masaż lub kąpiel w celu łagodzenia bólu mięśni i skurczów. Dobrze tolerowany przez skórę, w przypadku przeziębienia można nacierać klatkę piersiową i szyję. W inhalacjach pomaga leczyć przeziębienia, zapalenie oskrzeli, grypę i zakażeń gardła. W przypadku migreny, delikatnie masować olejkiem skronie. Rozpylony w pokoju zapewnia spokojny sen.

Wewnętrznie: 2-3 krople w roztworze alkoholu lub mleka dwa do trzech razy dziennie. Może być również stosowany w przypadku stanów zapalnych ucha (2 krople wymieszać z niewielką ilością leju roślinnego.)