Obniżka! Masło kokum Zobacz większe

Masło kokum

Nazwa INCIGarcinia Indica (Kokum) Seed Butter

Masło kokum jest jednym z najtwardszych maseł, w czystej postaci sprawia wrażenie suchego i łatwo się kruszy. Wybitnie zmiękczające, zapobiega wysuszeniu skóry, powstawaniu zmarszczek, pomaga w regeneracji skóry, jest często stosowane w produktach do gojenia skóry. Jest idealnym składnikiem szminek i balsamów do ust a także najlepszym masłem do pielęgnacji stóp.

Więcej szczegółów

15,26 zł

21,80 zł

Więcej informacji

Masło kokum (wymawia się kokam) otrzymywane jest z nasion kokamu (Garcinia indica), rośliny bardzo podobnej do blisko spokrewnionego mangostanu, z którym czasem jest mylona. Te niewielkie drzewa występują w górzystym terenie na zachodnim wybrzeżu Indii, w okolicy Bombaju i Goa. W praktyce większość drzew, z których pozyskuje się owoce i nasiona rośnie w stanie półdzikim. Nie są poddawane intensywnej uprawie, opryskom, nawożeniu i nie mają kontaktu z „nowoczesną chemią”. Z tego powodu masło kokum cenione jest za jego naprawdę organiczny, ekologiczny charakter.

Niewielkie owoce, barwy głębokiej purpury używane są do aromatyzowania i barwienia potraw. Sok z owoców jest szczególnie popularny w okresie upałów, gdyż ma efekt ochładzający ciało i chroni organizm przed odwodnieniem. Owoce są bogate w przeciwutleniacze i uważa się, że mogą być pomocne w różnorodnych dolegliwościach zdrowotnych a także jako środek wspomagający odchudzanie. W owocach znajduje się 6-8 dużych nasion, które w 30 – 40% składają się z tłuszczy. Z nich tłoczy się na zimno olej, który w temperaturze pokojowej jest w formie stałej, tworząc twarde masło.

Kokum jest jednym z najbardziej twardych maseł, w czystej postaci sprawia wrażenie suchego, ma tendencję do pękania, na powierzchni tworzą się fantastyczne bruzdy i pęknięcia. W przemyśle spożywczym używane jest czasem jako zamiennik masła kakaowego w czekoladach w celu podniesienia temperatury topnienia czekolady i jej rozpływania się w wysokich temperaturach.

Przede wszystkim jednak ma zastosowanie w kosmetyce i farmacji. Posiada wybitne właściwości nawilżające. Charakteryzuje się jednolitym składem trójglicerydów. W Indiach jest tradycyjnie używane dla zmiękczenia i uelastycznienia skóry, jako balsam przy skórze suchej, zrogowaciałej, popękanej i szorstkiej a także na rany i zainfekowaną skórę. Masło zapobiega wysuszeniu skóry, powstawaniu zmarszczek, pomaga w regeneracji skóry, jest często stosowane w produktach do gojenia skóry.

W kontakcie ze skórą nieznacznie topnieje, z tego względu jest idealnym składnikiem szminek i balsamów do ust. Jest również wyśmienitym dodatkiem do mydła, balsamów do ciała, kremów i odżywek. Jest jednym z najlepszych maseł do pielęgnacji stóp. Bardzo dobrze się wchłania i nie zatyka porów.

Z uwagi na to, że jest bardzo twarde i łatwo się kruszy w zasadzie masło kokum nie jest używane w czystej postaci. Najlepiej połączyć je z innymi masłami lub olejami. Można również niewielką ilość dodać do innych produktów. Dodatek masła komum do emulsji poprawi jej teksturę.

Zalecane użycie: Balsamy i kremy 1 - 3%, mydła 2 – 5%, produkty do pielęgnacji włosów 1 – 3%.

Termin przydatności do użycia: Nie mniej niż 2 lata
Przechowywanie: W szczelnym pojemniku najlepiej w temperaturze poniżej 25°C. Chronić przed bezpośrednim światłem.

Opinie

Napisz opinię

Masło kokum

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: