



Masło kokum
Naturalne masło kokum jest jednym z najbardziej stabilnych maseł roślinnych. W 80% składa się trójglicerydów stearyno-oleinowo-stearynowych, co przyczynia się do szczególnych właściwości. Choć może sprawiać wrażenie masła suchego, jest masłem wybitnie zmiękczającym i poprawiającym elastyczność skóry. W temperaturze pokojowej jest formie stałej, ale w kontakcie ze skórą natychmiast topi się. Jest idealnym składnikiem szminek i balsamów do ust a także najlepszym masłem do pielęgnacji stóp.
Opis
Masło kokum (wymawia się kokam) otrzymywane jest z nasion kokamu (Garcinia indica), rośliny bardzo podobnej do blisko spokrewnionego mangostanu, z którym czasem jest mylona. Te niewielkie drzewa występują w górzystym terenie na zachodnim wybrzeżu Indii, w okolicy Bombaju i Goa. W praktyce większość drzew, z których pozyskuje się owoce i nasiona rośnie w stanie półdzikim. Nie są poddawane intensywnej uprawie, opryskom, nawożeniu i nie mają kontaktu z „nowoczesną chemią”. Z tego powodu masło kokum cenione jest za jego naprawdę organiczny, ekologiczny charakter.
Niewielkie owoce, barwy głębokiej purpury używane są do aromatyzowania i barwienia potraw. Sok z owoców jest szczególnie popularny w okresie upałów, gdyż ma efekt ochładzający ciało i chroni organizm przed odwodnieniem. Owoce są bogate w przeciwutleniacze i uważa się, że mogą być pomocne w różnorodnych dolegliwościach zdrowotnych a także jako środek wspomagający odchudzanie. W owocach znajduje się 6-8 dużych nasion, które zawierają ok. 30 – 40% tłuszczu. Olej wyciśnięty z nasion następnie jest filtrowany i rafinowany, by uzyskać kremowe masło o łagodnym zapachu, które jest odpowiednie do użytku kosmetycznego.
Kokum jest jednym z najbardziej twardych maseł, w czystej postaci sprawia wrażenie suchego, ma tendencję do pękania, na powierzchni tworzą się fantastyczne bruzdy i pęknięcia. W przemyśle spożywczym używane jest czasem jako zamiennik masła kakaowego w czekoladach w celu podniesienia temperatury topnienia czekolady i jej rozpływania się w wysokich temperaturach.
Przede wszystkim jednak ma zastosowanie w kosmetyce i farmacji. Posiada wybitne właściwości nawilżające. Charakteryzuje się jednolitym składem trójglicerydów. W Indiach jest tradycyjnie używane dla zmiękczenia i uelastycznienia skóry, jako balsam przy skórze suchej, zrogowaciałej, popękanej i szorstkiej a także na rany i zainfekowaną skórę. Masło zapobiega wysuszeniu skóry, powstawaniu zmarszczek, pomaga w regeneracji skóry, jest często stosowane w produktach do gojenia skóry.
W kontakcie ze skórą nieznacznie topnieje, z tego względu jest idealnym składnikiem szminek i balsamów do ust. Jest również wyśmienitym dodatkiem do mydła, balsamów do ciała, kremów i odżywek. Jest jednym z najlepszych maseł do pielęgnacji stóp. Bardzo dobrze się wchłania i nie zatyka porów.
Z uwagi na to, że jest bardzo twarde i łatwo się kruszy w zasadzie masło kokum nie jest używane w czystej postaci. Najlepiej połączyć je z innymi masłami lub olejami. Można również niewielką ilość dodać do innych produktów. Dodatek masła komum do emulsji poprawi jej teksturę.
Zalecane użycie: Balsamy i kremy 1 - 3%, mydła 2 – 5%, produkty do pielęgnacji włosów 1 – 3%.
Termin przydatności do użycia: Nie mniej niż 2 lata
Przechowywanie: W szczelnym pojemniku najlepiej w temperaturze poniżej 25°C. Chronić przed bezpośrednim światłem.
- Nazwa botaniczna
- Garcinia indica (Thouars) Choisy
- Nazwa INCI
- Garcinia indica seed butter
- Synonimy/Inne nazwy
- Wild Mangosten, Red Mangosten
- Numer CAS
- 68956-68-3
- Numer WE (EINECS)
- 273-313-5
- Skład
- Garcinia indica 100%
- Typ
- Naturalne i 100% czyste masło roślinne
- Surowiec
- Nasiona
- Metoda otrzymywania
- tłoczone, rafinowane
- Pochodzenie
- Indie
Do pobrania
inne produkty z tej samej kategorii


Masło waniliowe

Masło shea (karite)

Masło kombo

Masło jojoba złote

Masło jagodowe organiczne (eko)

Masło shea nierafinowane eko

Masło kakaowe naturalne

Masło kakaowe

Masło shea nilotica nierafinowane
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Olejek kamforowy biały (Cinnamomum camphora)

Olej palmowy z upraw zrównoważonych

Olejek Drzewo Ho z drzewa kamforowego...

Szmaragd - pigment perłowy

Pustynny róż - pigment perłowy

Glukozyd kaprylowo kaprynowy...

Olej acai, nierafinowany

Olej kokosowy frakcjonowany

Czerwone wino - pigment perłowy
