Masło Winogronowe

Masło winogronowe w kosmetyce jest dość nowym produktem, jeszcze niezbyt rozpowszechnionym. Jest to kremowe, miękkie masło, bez zapachu, barwy białej, z lekkim, zielonym odcieniem. Masło to jest szczególnie dobrym balsamem dla skóry zniszczonej, jak również dla skóry podrażnionej słońcem lub naświetlaniem w solarium.

Kod: BB133
Dostępność:
Brak w magazynie

Masło winogronowe jest środkiem łagodnie tonizującym i ściągającym, bogate w witaminy, polifenole, kwas linolowy. Ma właściwości nawilżające i poprawia sprężystość skóry. Z uwagi na właściwości antyoksydacyjne jest bardzo dobrym wyborem do pielęgnacji skóry dojrzałej i uszkodzonej, by skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami i starzeniem się skóry. Masło winogronowe doskonale się sprawdza jako balsam do masażu. Może być stosowane samodzielnie, jak również jako składnik aktywny preparatów do masażu.

Zalecenia dotyczące użycia: Do pielęgnacji ciała i włosów masło winogronowe może być stosowane w czystej postaci jak jest. Może być również łączone z innymi masłami i olejami. Bardzo dobrze łączy się z masłem shea, jak również twardymi masłami, jak kokum czy kakaowym, pozwalając tworzyć preparaty o wyśmienitych właściwościach. W przypadku dodawania masła do kremów, płynów i innych produktów może być konieczne dodawanie go w bardziej płynnej postaci. W tej sytuacji należy delikatnie podgrzać (np. w kąpieli wodnej), aż do uzyskania odpowiednio płynnej konsystencji. Dokładne połączenie masła z innymi produktami najlepiej osiągnąć przy użyciu odpowiedniego mieszadła, np. blendera.

Uwaga! W przypadku surowców naturalnych normalne są różnice między różnymi partiami produktu. Z tego względu efekt końcowy może się różnić dla danej receptury. Dlatego przed wykonaniem większej partii zawsze zalecamy wykonanie próby, aby w razie potrzeby dokonać zmian w recepturze.

Typowe dawkowanie:

Kremy, lotiony : 2 - 20%
Balsamy, masła: 5 - 100%
Mydło: 5 - 12%
Odżywki do włosów: 1 - 5%

Przechowywanie: Masło przechowywane w odpowiednich warunkach nadaje się do użycia, co najmniej 24 miesiące. Rzeczywisty termin przydatności do użycia zależy warunków przechowywania. Masło należy przechowywać w szczelnym pojemniku, uniemożliwiającym dostęp świeżego powietrza i nie wystawiać na słońce lub silne światło. Najlepiej przechowywać w temperaturze poniżej 25°C. W temperaturze powyżej 30°C może przejść w formę płynną. Schłodzenie przywraca formę stałą. Zbyt wolne schłodzenie może powodować krystalizację. Można temu zapobiec chłodząc w ujemnej temperaturze (np. lodówce), albo systematycznie mieszając w trakcie ochładzania.