Koszyk (Pusty) 0
Olej monoi

Olej monoi

E1877/15
14,20 zł

Egzotyczny olej monoi wytwarzany według tradycyjnej receptury z wysp Polinezji, produkowany w taki sam sposób jak ponad tysiąc lat temu. Jest to 100% czysty wyciąg z kwiatów Gardenia Tahitensis w oleju kokosowym, o naturalnym, delikatnym kwiatowym aromacie.

W magazynie

Według tradycyjnej receptury olej monoi otrzymuje się macerując w oleju kokosowym świeże kwiaty gardenii tahitańskiej (Gardenia taitensis), gatunku z rodziny marzanowatych. W języku maoryskim monoi oznacza „pachnący olej”. Oznacza również święty olej, którego początki sięgają zamierzchłych czasów, mając poczesne miejsce w pielęgnacji skóry i włosów, jak również w tradycyjnej farmakopei. Nie ma drugiego takiego produktu, którego receptura byłaby niezmienna i z powodzeniem stosowana od co najmniej dwóch tysięcy lat.

Przez Europejczyków olej monoi został odkryty za sprawą kapitana James’a Cooka, który dodarł do wysp Polinezji w 1769 roku. Jednak do Europy olej trafił dużo później, bo dopiero na początku lat 50-tych ubiegłego wieku.

Nie trudno sobie wyobrazić, że potomkowie Maorysów zamieszkujący wyspy Oceanii próbowali robić lecznicze mikstury z oleju kokosowego i kwiatów różnych roślin. Ale na bazie indywidualnych doświadczeń trwających przez wieki przekonali się, że połączenie oleju kokosowego i kwiatów gardenii tahitańskiej daje specyfik o najlepszych właściwościach. Współcześnie silne lecznicze właściwości kwiatów gardenii tahitańskiej zostały potwierdzone naukowo, i okazało się, że faktycznie gatunek ten jest najcenniejszy pod względem leczniczym.

Piękne kwiaty tej rośliny są narodowym symbolem Tahiti. Są używane do ceremonii religijnych, uroczystości rodzinnych, jak również jako ozdoba włosów i ciała (np. w postaci girland zakładanych na szyję). Kwiaty gardenii tahitańskiej zawierają skomplikowaną mieszaninę wielu związków czynnych, spośród których dotychczas udało się zidentyfikować ponad 80 substancji. Ich działanie nie zostało jeszcze dokładnie poznane. Dotychczasowe badania, jak i praktyczne doświadczenia wskazują, że kwiaty mogą mieć zastosowanie w leczeniu wielu problemów. Odnosi się to nie tylko do dolegliwości i defektów skórnych, ale również poważnych chorób jak chociażby rak wątroby.

Właściwości oleju monoi

Olej monoi tradycyjnie używany jest do leczenia problemów skórnych, do pielęgnacji skóry i włosów, do ochrony przed słońcem, wiatrem, zimnem i wodą morską. Stosowany jest także w przypadku stłuczeń, bólów mięśni, skaleczeń, ran, ukąszeń przez owady, oparzeń, a nawet jako lek na przeziębienie, migreny, zapalenie uszu.

Właściwości przeciwzapalne i delikatny kwiatowy aromat sprawiają, że jest kojącym dodatkiem w kosmetykach do opalania. Jest również luksusowym olejem do masażu, który pomaga złagodzić ból i napięcie mięśni. Odpowiedni do wszystkich typów skóry. W pielęgnacji skóry stosowany jest przede wszystkim ze względu na jego wysokie właściwości kojące i nawilżające. Może szybko odżywić i nawilżyć skórę.

Nowe obserwacje naukowe potwierdziły kojące działanie oleju monoi. Wykazano, że może mieć to związek z wysoką zawartością salicylanu metylu. Monoi głęboko penetruje skórę i nawilża. Efekt działania jest prawie natychmiastowy – skóra jest bardziej gładka, nawilżona, ma bardziej młodzieńczy i zdrowszy wygląd. Przewaga monoi nad innymi produktami wyraża się w długości działania. O ile inne produkty mogą działać tak samo szybko, a nawet szybciej to efekt znika w ciągu kilku godzin. Natomiast po zastosowaniu oleju monoi działanie ochronne i nawilżające utrzymuje się na stałym, stabilnym poziomie przez co najmniej 6 godzin. Ma to znaczenie szczególnie, gdy nasza skóra jest wystawiona na negatywne czynniki zewnętrze, jak wiatr, zimno, silne słońce, zanieczyszczone powietrze. W krajach tropikalnych jest popularnym środkiem do leczenia problemów skóry związanych z wadą funkcji barierowej skóry (objawia się skórą suchą, szorstką, łuszczącą, swędzącą). Olej ten działa również antyseptycznie, co może być pomocne w zapobieganiu zakażeniom skórnym.

Olej monoi jest również popularnym środkiem w pielęgnacji włosów i skóry głowy. W przeciwieństwie do oleju mineralnego olej monoi potrafi wniknąć w strukturę włosów, nawilżając je i odżywiając, a nie oblepiając i „dusząc” od zewnątrz jak to czyni olej mineralny. Stosując olej monoi na włosy najlepiej robić to metodą „na ciepło”, ponieważ ciepły olej ma mniejszą adhezję kapilarną, dzięki czemu łatwiej wnika do włókna włosa. Stosowanie oleju monoi wzmacnia włosy, zapobiega wypadaniu, przesuszeniu, łamliwości, elektryzowaniu się, ułatwia rozczesywanie, dodaje zdrowego blasku. Ponadto pielęgnuje skórę głowy, likwiduje łupież i świąd.

Zastosowanie: Olej monoi przede wszystkim stosuje się w preparatach nawilżających, kosmetykach do opalania, w produktach do pielęgnacji i leczenia włosów i skóry głowy, produktach do pielęgnacji paznokci, produktach do pielęgnacji ust, masażu, aromaterapii. Zalecane dawkowanie: 1 – 100%.

Trwałość: Olej monoi generalnie jest produktem o dużej stabilności, odpornym na jełczenie. Zachowuje przydatność do użycia co najmniej 2 lata. Rzeczywisty okres, w którym olej jest świeży i nadaje się do użycia zależy od warunków przechowywania.

Wygląd: W naszym klimacie jest w stanie stałym, podobnie jak olej kokosowy. Ma jednak luźniejszą konsystencję i jest bardziej miękki. Charakteryzuje się delikatnym, kwiatowym zapachem, który bardziej wyczuwalny jest po nałożeniu na skórę.

Uwagi! Jest to produkt naturalny. Dlatego barwa, konsystencja, zapach mogą się nieco różnić w zależności od partii.

Specyfikacja

Nazwa INCI
Cocos Nucifera Oil & Gardenia Tahitensis Flower Extract