Olej rokitnikowy nierafinowany Zobacz większe

Olej rokitnikowy nierafinowany

Nazwa ang.Seabuckthorn Oil
Nazwa INCIHippophae Rhamnoides Fruit (Seabuckthorn) Oil
TypTłoczony na zimno, nierafinowany, 100% czysty

Czysty, nierafinowany i tłoczony na zimno olej z całych owoców rokitnika. Najlepsza odmiana oleju rokitnikowego o największej zawartości składników biologicznie aktywnych i wybitnych walorach prozdrowotnych.  

Więcej szczegółów

18,15 zł

Więcej informacji

Olej tłoczony z pulpy owocowej (miąższu z nasionami) jest najbogatszym naturalnym źródłem witaminy A w postaci co najmniej 18 karetonoidów, które nadają olejowi intensywną pomarańczowo-czerwoną barwę. Olej zawiera także dużą ilość witaminy E, prowitaminę D, witaminę K1, magnez, wapń, cynk, sterole roślinne i kwasy tłuszczowe, w tym cenny i bardzo rzadko występujący w przyrodzie jednonienasycony kwas oleopalmitynowy (ok. 35%) i ok. 30% kwasu palmitynowego.

W handlu dostępny jest również olej wytwarzany tylko z nasion oraz najtańsze i najmniej wartościowe odmiany oleju, które są wyciągami z nasion, owoców a nawet liści rokitnika na bazie oliwy, oleju słonecznikowego, sojowego lub innych.

Olej z rokitnika jest często stosowany jako suplement diety, dla poprawy zdrowia, znajduje zastosowanie w leczeniu różnych problemów zdrowotnych, w szczególności dotyczących skóry. Zastosowanie oleju z rokitnika do leczenia dolegliwości skórnych posiada długą historię i poparte jest licznymi badaniami naukowymi.

Olej rokitnikowy jest bardzo dobrym antyoksydantem i środkiem o działaniu przeciwzapalnym (z uwagi na dużą zawartość karetonoidów, witaminy E, polifenoli), z tego powodu może skutecznie zwalczać zmarszczki, suchość, zmiany degeneracyjne i inne objawy skóry starzejącej się lub zaniedbanej. Stosowany jest także do leczenia przebarwień, trądziku, blizn, oparzeń, owrzodzeń, egzemy, wyprysku i innych dolegliwości skórnych.

Olej z rokitnika jest również stosowany w leczeniu problemów ginekologicznych i problemów z układem pokarmowym (wspomaga regenerację błony śluzowej).

Olej można stosować miejscowo na skórę bez rozcieńczania, ale należy mieć na uwadze, że olej nierozcieńczony może plamić skórę. Może być również dodawany do innych olejów i produktów jako substancja aktywna.

Dokumenty do pobrania

Opinie

Napisz opinię

Olej rokitnikowy nierafinowany

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: