

Olivem 1000
Olivem 1000 - emulgator pochodzenia roślinnego, samoemulgujący, niejonowy, wolny od PEG, dla emulsji typu O/W.
Opis
Olivem 1000 jest silnym emulgatorem i zagęszczaczem nowej generacji naturalnego pochodzenia. Umożliwia łatwą realizację stabilnych emulsji o drobnej teksturze i doskonałym powinowactwie ze skórą. Otrzymany z oliwy z oliwek łączy w sobie wszystkie cenne właściwości oliwy z oliwek. Jest zgodny z szeroką gamą składników kosmetycznych i aktywnych w szerokim zakresie pH (od 3 do 12). Bezpieczny, testowany klinicznie, hipoalergiczny, daje bardzo dobrą smarowność, przyjemny, jedwabisty dotyk, głębokie nawilżenie i dobre rozpylanie.
Olivem 1000 tworzy strukturę ciekłokrystaliczną w emulsjach typu O/W. Struktura ta pomaga wzmocnić barierę ochronną skóry, sprzyja głębokiemu nawilżeniu, zapobiega utracie wody zarówno krótko, jak i długoterminowo. Wspomaga dostarczanie w głąb skóry składników aktywnych. Zapewnia bardzo dobre rozproszenie proszków dyspersyjnych, np. filtrów UV czy pigmentów, nawet w wysokich stężeniach. Po nałożeniu na skórę daje uczucie kojącego chłodzenia.
W przypadku Olivem 1000 wartości HLB nie są tak krytyczne jak dla tradycyjnych emulgatorów, gdyż mechanizm działania opiera się na żelowej ciekłokrystalicznej strukturze, dla której system HLB w praktyce nie ma istotnego znaczenia.
Zastosowanie:
Olivem 1000 może być stosowany jako jedyny emulgator. Nadaje się do różnorodnych preparatów do pielęgnacji twarzy i ciała, pozwala otrzymać ultra-lekkie nietłuste emulsje, także bezolejowe. Temperatura topnienia: 65-75°C.
Zalecane dawkowanie 3-10% (całkowitej masy produktu) dla fazy olejowej do 30%. Aby otrzymać odpowiedni tym emulsji należy dobrać ilość Olivem 1000 i fazy olejowej wg. poniższych praktycznych wskazówek.
- 3% Olivem 1000: Faza olejowa do 10% - lekkie mleczko lub płynny krem. Aby otrzymać emulsję bezolejową do fazy olejowej nie stosujemy oleju lecz wyłącznie Olivem 1000.
Aby zapobiec utracie stabilności należy dodać do emulsji 0,2 – 0,3% gumy ksantanowej. Przy 3% Olivem 1000 użycie fazy olejowej w ilości powyżej 10% masy produktu grozi utratą stabilności. - 5 – 6% Olivem 1000: Faza olejowa do 10% - Mleczko lub lekki krem nawilżający. Bardzo dobra stabilność.
Faza olejowa 20% - Lekki krem o średniej gramaturze i nietłustej teksturze, bardzo dobra stabilność.
Faza olejowa 30% - Bogata, kremowa emulsja o dobrej penetracji, bardzo dobra stabilność. - 8% Olivem 1000: Faza olejowa do 10% - Jedwabisty, lekki krem, bardzo dobra stabilność.
Faza olejowa 20% - Gruby krem, bardzo dobra stabilność.
Faza olejowa 30% - Gruby, bogaty krem, bardzo dobra stabilność.
Sposób wykonania
Olivem 1000 dodaje się do fazy olejowej, którą należy podgrzać do temperatury ok. 70°C. Do tej samej temperatury podgrzać fazę wodną. Następnie połączyć obydwie fazy i wymieszać energicznie wstrząsając. Ubić ręcznie trzepaczką lub mikserem.
Przechowywanie
Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej z dala od wilgoci i światła.
- Nazwa INCI
- Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate
Do pobrania
inne produkty z tej samej kategorii


BTMS-50

Baza samoemulgująca Expert L

Alkohol cetearylowy

Baza emulgująca NF (wosk emulgujący)

Monostearynian gliceryny SE

Olivem 900

Lecytyna sojowa (wolna od GMO)

Zagęstnik do produktów na bazie wody

Olivem 300
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Blue Amberwood, esencja zapachowa

Wosk mikrokrystaliczny

Olej z czarnej porzeczki, 15% GLA

Hydrolat miętowy (woda kwiatowa) eko

Wosk Kandelila (candelilla)

Sericite Mica (mika serycytowa) z woskiem...

Olej Pracaxi, nierafinowany

Masło cupuassu (cupuacu) virgin,...

Ivory Musk, esencja zapachowa
