Olivem 1000 jest silnym emulgatorem i zagęszczaczem nowej generacji naturalnego pochodzenia. Umożliwia łatwą realizację stabilnych emulsji o drobnej teksturze i doskonałym powinowactwie ze skórą. Otrzymany z oliwy z oliwek łączy w sobie wszystkie cenne właściwości oliwy z oliwek. Jest zgodny z szeroką gamą składników kosmetycznych i aktywnych w szerokim zakresie pH (od 3 do 12). Bezpieczny, testowany klinicznie, hipoalergiczny, daje bardzo dobrą smarowność, przyjemny, jedwabisty dotyk, głębokie nawilżenie i dobre rozpylanie.

Olivem 1000 tworzy strukturę ciekłokrystaliczną w emulsjach typu O/W. Struktura ta pomaga wzmocnić barierę ochronną skóry, sprzyja głębokiemu nawilżeniu, zapobiega utracie wody zarówno krótko, jak i długoterminowo. Wspomaga dostarczanie w głąb skóry składników aktywnych. Zapewnia bardzo dobre rozproszenie proszków dyspersyjnych, np. filtrów UV czy pigmentów, nawet w wysokich stężeniach. Po nałożeniu na skórę daje uczucie kojącego chłodzenia.

W przypadku Olivem 1000 wartości HLB nie są tak krytyczne jak dla tradycyjnych emulgatorów, gdyż mechanizm działania opiera się na żelowej ciekłokrystalicznej strukturze, dla której system HLB w praktyce nie ma istotnego znaczenia.

Zastosowanie:

Olivem 1000 może być stosowany jako jedyny emulgator. Nadaje się do różnorodnych preparatów do pielęgnacji twarzy i ciała, pozwala otrzymać ultra-lekkie nietłuste emulsje, także bezolejowe. Temperatura topnienia: 65-75°C.

Zalecane dawkowanie 3-10% (całkowitej masy produktu) dla fazy olejowej do 30%. Aby otrzymać odpowiedni tym emulsji należy dobrać ilość Olivem 1000 i fazy olejowej wg. poniższych praktycznych wskazówek.

  • 3% Olivem 1000: Faza olejowa do 10% - lekkie mleczko lub płynny krem. Aby otrzymać emulsję bezolejową do fazy olejowej nie stosujemy oleju lecz wyłącznie Olivem 1000.
    Aby zapobiec utracie stabilności należy dodać do emulsji 0,2 – 0,3% gumy ksantanowej. Przy 3% Olivem 1000 użycie fazy olejowej w ilości powyżej 10% masy produktu grozi utratą stabilności.
  • 5 – 6% Olivem 1000: Faza olejowa do 10% - Mleczko lub lekki krem nawilżający. Bardzo dobra stabilność.
    Faza olejowa 20% - Lekki krem o średniej gramaturze i nietłustej teksturze, bardzo dobra stabilność.
    Faza olejowa 30% - Bogata, kremowa emulsja o dobrej penetracji, bardzo dobra stabilność.
  • 8% Olivem 1000: Faza olejowa do 10% - Jedwabisty, lekki krem, bardzo dobra stabilność.
    Faza olejowa 20% - Gruby krem, bardzo dobra stabilność.
    Faza olejowa 30% - Gruby, bogaty krem, bardzo dobra stabilność.

 

Sposób wykonania

Olivem 1000 dodaje się do fazy olejowej, którą należy podgrzać do temperatury ok. 70°C. Do tej samej temperatury podgrzać fazę wodną. Następnie połączyć obydwie fazy i wymieszać energicznie wstrząsając. Ubić ręcznie trzepaczką lub mikserem.

Przechowywanie

Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej z dala od wilgoci i światła.