Koszyk (Pusty) 0
Olivem 300

Olivem 300

10,08 zł

Olivem 300 jest składnikiem kosmetycznym o wyjątkowych cechach. Ma właściwości charakterystyczne dla lipidów ale doskonale rozpuszcza się w wodzie. Umożliwia rozpuszczanie w wodzie olejków eterycznych, zapachów, składników aktywnych. Jest dobrym emulgatorem, może być również używany jako składnik renatłuszczający albo delikatny zagęszczacz.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa INCI
Olive Oil PEG-7 Esters

Olivem 300 jest wytwarzany z oliwy z oliwek, ma funkcjonalność lipidów a przy tym doskonale rozpuszcza się w wodzie. Ale również bardzo dobrze miesza się z olejami. Jest środkiem bardzo bezpiecznym, o niskiej kwasowości, kompatybilny nawet z najbardziej delikatnymi substancjami czynnymi. Jest solubilizatorem dla innych składników, działa także jako emulgator i zagęszczacz. Posiada bardzo dobre właściwości smarne i zmiękczające, dając skórze gładkość i długotrwały efekt nawilżający. Dodatkowo ma bardzo wysoką kompatybilność z ludzką skórą. Powyższe cechy sprawiają, że jest to bardzo wdzięczy i łatwy do stosowania składnik kosmetyczny, który umożliwia tworzenie najróżniejszych preparatów.

Wystarczy, że dodamy go do wody i już mamy bardzo dobry płyn do mycia twarzy. Do takiej mieszanki możemy dodać ulubiony olej, np. nagietkowy i mamy bardzo dobre mleczko do demakijażu. Nie potrzeba przy tym żadnego innego emulgatora, nie trzeba podgrzewać, olej bardzo szybko łączy się z wodą na zimno tworząc emulsję. Wystarczy lekko zamieszać. Jeśli zamiast oleju dodamy olejek eteryczny lub zapachowy otrzymamy cudowną wodę kwiatową. Rozpuszczając się w wodzie nie powoduje jej zmętnienia. Mieszanina nadal pozostaje przezroczysta i klarowna. Dzięki temu możemy tworzyć piękne, przezroczyste, bezbarwne lub kolorowe płyny i żele.

Olivem 300 pozwala tworzyć łagodne dla skóry preparaty do mycia i higieny osobistej. Chroni skórę przed działaniem środków powierzchniowo czynnych, zmniejsza podrażnienia, chroni warstwę lipidową i zapobiega wysuszeniu skóry. Co ważne, nie zmniejsza lepkości preparatów ani jakości piany. Wręcz przeciwnie, w żelach pod prysznic, szamponach do włosów, piankach, musach - może pomóc w ich zagęszczeniu. Powoduje również, że piana jest bardziej kremowa i przyjemniejsza w dotyku.

Bardzo dobre właściwości solubilizujące sprawiają, że jest wyśmienitym pomocnikiem gdy chodzi o dokładne rozproszenie olejów, rozpuszczalnych w tłuszczach składników aktywnych, olejków eterycznych i zapachowych. Ta właściwość może być wykorzystana na przykład do tworzenia wyśmienitych olejków do kąpieli, mieszanek do masażu na bazie wody i innych. Pozwala też komponować bardzo skuteczne preparaty do demakijażu, także do usuwania makijażu wodoodpornego.

Olivem 300 zastosowany w żelu, np. na bazie Carbopol Ultrez 30, zmniejsza kleistość żelu i sprawia, że jest przyjemniejszy w dotyku. Jest bardzo dobrym emulgatorem, z wartością HLB 11. Może być również używany jako ko-emulgator. Dodany do mydła pozwala zwiększyć właściwości nawilżające i sprawić, że mydło będzie bardziej łagodne dla skóry.

Przykłady dozowania: Dla właściwości nawilżających 2 – 5%. Jako środek renatłuszczający 0,5 – 2% (np. żele pod prysznic, szampony do włosów, produkty do higieny intymnej, itp.). By rozpuścić olejki zapachowe 1 - 10% (np. wody kwiatowe i toaletowe). W kosmetykach kolorowych jako lepiszcze i składnik o działaniu odżywczym 3 – 5%. Mydło 1 – 2%. Przezroczyste żele 0,5 – 1%.

Termin przydatności: Jeśli przechowywany w odpowiednich warunkach, co najmniej 36 miesięcy.

Postać: Przezroczysta, klarowna ciecz barwy żółtej, bez zapachu.