Ta strona używa plików cookie. Więcej informacji
Różowa sól himalajska drobna
Naturalna, różowa krystaliczna sól himalajska. Czysta, bez żadnych dodatków, w tym przeciwzbrylaczy. Bogata w minerały i pierwiastki śladowe. Doskonała do zastosowań kosmetycznych, spa. Wyśmienita również jako sól kuchenna, wzbogacając potrawy w mikroelementy.
Kod: SL4
Dostępność:
Brak w magazynie
Kategorie: Glinka, sól, peeling , Sól naturalna i kąpielowa ,
Różowa sól himalajska jest pozostałością po pradawnym oceanie istniejącym przed milionami lat, gdy na Ziemi był dziewiczy ekosystem i nie było przemysłowych zanieczyszczeń. Jest solą wyjątkową. Jeśli chodzi o czystość i zawartość minerałów najlepsze gatunki tej soli nie mają sobie równych. Zachwalana przez ekspertów zdrowia i żywienia. Dostarcza organizmowi wiele korzyści zdrowotnych, działa leczniczo, w tym obniża ciśnienie, poprawia krążenie i pomaga w detoksykacji organizmu z metali ciężkich.
Z powodu zawartości minerałów kryształki soli mienią się licznymi odcieniami czerwieni, różu i bieli. Sól zawiera wapń, magnez, potas, miedź, żelazo i wiele innych ważnych dla organizmu minerałów i pierwiastków śladowych. To właśnie te składniki decydują o dobroczynnym działaniu soli i korzyściach zdrowotnych.
Sól może być używana zarówno do celów kulinarnych jak i w terapiach zdrowotnych i kosmetycznych. Jest cennym dodatkiem smakowym do potraw, gdyż nie tylko doskonale się prezentuje ale również jest dobroczynna dla zdrowia.
Dlaczego do kąpieli warto używać naszej soli a nie zwykłej soli kąpielowej? Popularne sole kąpielowe są tanie, ale są jałowe, bez jakichkolwiek cennych dla zdrowia minerałów – jest to zwykła sól kuchenna z dodatkiem barwników i zapachu. Więc korzyści dla zdrowia nie ma żadnych.
Natomiast składniki aktywne zawarte w soli himalajskiej zarówno oddziałują na skórę, na jej receptory, jak i w razie potrzeby są przez skórę wchłaniane uzupełniając niedobory minerałów w organizmie. Jeśli w wodzie jest tylko NaCl i chemiczne dodatki a brak jest tych cennych mikroelementów – dla organizmu i skóry może to być obciążeniem a nie dobroczynną terapią. Dla maksymalnych korzyści należy więc wybierać sole wysoko zmineralizowane.
Różowa sól himalajska stosowana jest do stymulacji krążenia, obniżenia ciśnienia krwi, zrelaksowania ciała, przy napięciach i bólach mięśni, przy osłabieniu i braku energii, artretyzmie i zapaleniu stawów, w przypadku wysypki, łuszczycy, przeziębień, grypy, gorączki, do zabiegów aromaterapii i kosmetycznych (peelingi ciała, profilaktyka cellulitu, itp.).
Zastosowanie
Sól w szczególności nadaje się do soli i herbat kąpielowych, okładów, regenerującego moczenia stóp i dłoni, aromaterapii, peelingu ciała. Masowanie ciała solą nie tylko złuszcza martwy naskórek ale również doskonale pobudza mikrokrążenie, likwiduje zastoiny krwi i limfy, poprawia usuwanie toksyn i produktów przemiany materii.
Znakomitym sposobem korzystania z właściwości soli jest kąpiel w wannie. Idealny zabieg powinien trwać nie więcej niż 30 minut. Temperatura wody powinna być taka sama jak ciała. Nie należy wykonywać zabiegu z pełnym żołądkiem.
Kąpiel solna jest jednym z najlepszych sposobów detoksykacji organizmu. Jeden zabieg jest równoznaczny trzem dniom postu. Zabieg z solą himalajską korzystnie wpływa na organizm w przypadku grypy, rekonwalescencji, pomaga w przypadku stłuczeń i zwichnięć, bólu mięśni i stawów. Ma również wyśmienity wpływ na skórę, pomaga w różnorodnych problemach skórnych.
Sól można także używać do moczenia stóp, okładów, do zabiegów regenerujących dla dłoni i stóp, w mydłach do peelingu, do peelingu ciała.
Zastosowanie spożywcze
Sól jest jakości spożywczej, może być używana w kuchni.