Koszyk (Pusty) 0

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.) olejek teryczny

116,42 zł

Olejek eteryczny z kwiatów rumianku pospolitego (Matricaria chamomilla L.). Olejek z bezpośredniej destylacji parą wodną kwiatów rumianku. Prawdziwy, naturalny olejek, bez jakichkolwiek domieszek, modyfikacji, w 100% czysty i nierozcieńczony. Ze względu na wysoką zawartość chamazulenu wyróżnia się niebieską, lub niebiesko-zieloną barwą. Taki olejek kupujesz przede wszystkim dla jego właściwości, a nie tylko dla zapachu.

Uwaga! Z rumianku robi się również dużo tańsze maceraty, które błędnie (celowo lub z niewiedzy) przedstawiane są jako olejki eteryczne. Dlatego przy zakupie upewnij się, że kupujesz faktycznie naturalny olejek eteryczny a nie coś co ma tylko podobną nazwę.

Wybierz:

Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.) należy do najstarszych leków znanych ludzkości i jest jednym z najważniejszych surowców farmaceutycznych pochodzenia roślinnego. Dla podkreślenia znaczenia rumianku nazywany jest również rumiankiem lekarskim lub aptecznym. Inne nazwy to rumianek zwykły, rumianek pachnący, marunka czy kamelki. Przez Anglosasów najczęściej nazywany jest rumiankiem niemieckim lub niebieskim (german -, blue chamomile).

Popularność rumianku mogłaby wskazywać, że z łatwością potrafimy go rozpoznać. Okazuje się jednak, że często to co nazywamy rumiankiem, w istocie jest zupełnie inną rośliną. Wynika to z faktu, że jest wiele roślin, które są bardzo podobne do rumianku. Na przykład powszechnie mylony jest z rumianami (Anthemis), a w szczególności z rumianem szlachetnym (zwanym rumiankiem rzymskim lub angielskim). Rumian szlachetny ma podobne właściwości do rumianku, dlatego surowiec z niego dostępny na rynku także nazywany jest rumiankiem. To może powodować, że chcąc kupić herbatkę z prawdziwego rumianku w rzeczywistości dostaniemy herbatkę z rumianu lub mieszankę obu ziół.

W przeciwieństwie do rumianu rumianek pospolity jest rośliną jednoroczną. Dziko występuje w całej Europie. Roślina jest silnie aromatyczna i przyjemnie pachnie. Prawdziwy rumianek najłatwiej rozpoznać sprawdzając koszyczki kwiatowe, których dno powinno być w środku puste. Olejek eteryczny otrzymuje się z koszyczków kwiatowych. Typowo kwiaty zawierają od 0,3 do 1,3% olejków lotnych. Przede wszystkim są to chamazulen (6 – 18%), alfa-bisabolol i jego związki (25 – 50%), spiroeter, beta-farnezen, mircen, kadinen i inne. Substancje lotne nadają gotowemu olejkowi eterycznemu charakterystyczne niebieskie, lub niebiesko-zielone zabarwienie.

Podstawowe właściwości:

Olejek z rumianku pospolitego działa relaksująco i przeciwzapalnie, stosowany zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Powoduje rozluźnienie mięśni, dlatego często zaleca się do masażu całego ciała. Działa również kojąco, oczyszczająco i regenerująco na skórę. Olejek stosowany jest w kosmetykach do łagodzenia podrażnień skóry, do usuwania wysypek i owrzodzeń. Jest skuteczny w przypadku oparzeń i różnorodnych dolegliwościach skórnych (świąd, wyprysk, popękana skóra, itp.). Działa przeciwskurczowo, pomaga w problemach trawiennych, eliminuje ból i wzdęcia, skuteczny również w niektórych rodzajach astmy.

Zewnętrznie: W przypadku problemów miejscowych 3-4 krople.

Wewnętrznie: 2-3 krople dwa lub trzy razy dziennie, w roztworze alkoholowym.

Uwagi! W większych dawkach może powodować senność.

Polecane olejki do mieszanek : Bergamotka, szałwia, lawenda, geranium, jaśmin, drzewo herbaciane, grapefruit, róża, cytryna, ylang ylang.