Opis
Kwas L-askorbinowy jest podstawową, aktywną formą witaminy C. Dawniej witamina C stosowana była przede wszystkim przeciwko szkorbutowi. Obecnie najczęściej jest używana w leczeniu i zapobieganiu przeziębieniu, ale jej wpływ na zdrowie jest znacznie szerszy, bowiem w organizmie pełni rolę jednego z najważniejszych przeciwutleniaczy i bierze udział w licznych reakcjach enzymatycznych. Jest niezbędna w syntezie kolagenu, karnityny i katecholamin. Jako antyoksydant pomaga usuwać toksyczne i rakotwórcze substancje. Hamuje utlenianie lipidów, białek i kwasów nukleinowych (DNA i RNA), chroniąc komórki przed uszkodzeniem.
Niski poziom witaminy C może objawiać się bardzo różnymi problemami zdrowotnymi, jak na przykład: sucha i szorstka skóra, suche i łamiące się włosy, zapalenie dziąseł i krwawienia z dziąseł, łatwo powstające siniaki, trudne gojenie się ran, zwiększenie podatności na infekcje, anemia, podwyższone ciśnienie krwi, miażdżyca, zwiększone ryzyko powstawania niektórych rodzajów raka oraz chorób serca i chorób naczyń, zapalenie pęcherzyka żółciowego i inne.
Witamina C ma również wpływ na odporność na stres i zdolności adaptacyjne. W stresie poziom witaminy C w organizmie znacznie spada i powinien być szybko uzupełniony. Wskazuje się również pozytywny wpływ witaminy C na stan psychoemocjonalny.
Witamina C jest ważnym czynnikiem tworzenia włókien kolagenowych naczyń, skóry, soczewek oczu, tkanki kostnej, zębów. Może poprawić wygląd starszej skóry (poprawia elastyczność skóry poprzez zwiększenie produkcji kolagenu, eliminuje przebarwienia w tym plamy starcze). Działanie przeciwutleniające może być zwiększona przez połączenie kwasu L-askorbinowego z witaminą E.
Zastosowanie w recepturach kosmetycznych
Dodaj do fazy wodnej (rozpuszcza się w wodzie i alkoholu). Najczęściej stosowane stężenie w gotowym produkcie 0,2 – 5%. Należy zwrócić uwagę na odpowiedni odczyn przy formułowaniu produktu, które dla najlepszej skuteczności działania kwasu L-askorbinowego powinno wynieść 4 – 5 pH.