Koszyk (Pusty) 0
Wyciąg z wierzby czarnej

Wyciąg z wierzby czarnej

14,98 zł

Wyciąg z kory wierzby czarnej jest doskonałą naturalną alternatywą dla chemicznego peelingu. Ponadto wybitnie pomaga w przypadku trądziku i wyprysków, złagodzi stany zapalne i podrażnienia, zmniejszy ból. Może być także użyty w kosmetykach jako naturalny konserwant.

Obecnie brak na stanie

Specyfikacja

Nazwa INCI
Water & Salix Nigra Bark Extract

Rodzina wierzb obejmuje ok. 400 gatunków krzewów i drzew występujących na półkuli północnej. Przeważnie są to krzewy, a najmniejsza wierzba z gatunku salix herbacea ma nie więcej niż 6 cm wysokości. Wierzba czarna (salix nigrum) jest drzewem i wyglądem przypomina pospolitą w Polsce wierzbę białą (salix alba). Jedyna łatwa do zauważenia różnica dotyczy wyglądu liści, które u wierzby czarnej są jednakowo zielone z obu stron, natomiast u wierzby białej spód liści jest nieco białawy. Rodzimym obszarem występowania wierzby czarnej jest wschodnie wybrzeże Ameryki Północnej.

Ekstrakt otrzymuje się z młodej kory, zebranej w okresie wiosennym, gdy zawiera największe stężenie substancji aktywnych, w tym kwasu salicylowego, które wykazują się podobnymi właściwościami do syntetycznego kwasu salicylowego, ale nie mają jego wad, przede wszystkim nie powodują podrażnień. Jest to więc bezpieczny sposób na zastosowanie kwasów BHA.

Kwas salicylowy jest kwasem beta-hydroksylowym (beta hydroxy acids - BHA) i podobnie jak kwasy AHA ma właściwości złuszczania naskórka. Z tą różnicą, że działanie złuszczające kwasu salicylowego wiąże się z rozpuszczaniem lipidów w zewnętrznych warstwach skóry. Dzięki temu uławia uwalnianie martwych płatków skóry, oczyszcza pory, pomaga likwidować zaskórniki i zapobiega tworzeniu się wyprysków.

W badaniach naukowych zostało dowiedzione, że wyciąg z kory wierzby czarnej nawet w stężeniu 100% nie powodował podrażnień. Stwierdzono również, że był efektywniejszy w wymianie komórek w warstwie rogowej naskórka niż syntetyczny kwas salicylowy. Wyciąg z kory wierzby czarnej ma też podobne przeciwzapalne działanie do aspiryny, głównie za sprawą kwasu salicylowego, który jest pierwotną formą popularnej aspiryny czyli kwasu acetylosalicylowego, sprzyja więc procesom gojenia. Nie mniej ważne jest również działanie antybakteryjne wyciągu z wierzby czarnej. W testach in vitro wykazano, że hamuje rozwój szczepów bakterii Staphylococcus aureus i Propionibacterium acnes, wywołujących powstawanie trądziku, co podnosi jego użyteczność w preparatach przeznaczonych do zwalczania i zapobiegania wypryskom.

Wyciąg z wierzby czarnej jest tak samo zalecany dla cery tłustej, jak i cery suchej. Nie powoduje wysuszenia skóry, co jest istotne w przypadku suchej skóry.

Wyciąg z kory wierzby czarnej zastosowany w preparatach kosmetycznych będzie więc przyczyniać się do odnowy komórek skóry poprzez złuszczanie martwego naskórka, czemu towarzyszyć będzie poprawa ogólnego wyglądu skóry i wygładzenie drobnych zmarszczek. Będzie wspierał oczyszczanie porów, usuwanie nadmiaru łoju, zapobiegał rozwojowi trądziku a także będzie łagodził stany zapalne i podrażnienia.

Ze względu na działanie przeciwdrobnoustrojowe wyciąg z wierzby czarnej może być użyty w kosmetykach również jako łagodny środek konserwujący zamiast tradycyjnych konserwantów, szczególnie jeśli wartość pH kosmetyku będzie poniżej 5. Należy się jednak upewnić, czy w określonej recepturze ochrona wynikająca z działania wyciągu będzie wystarczająca.

Sugerowane użycie w kosmetykach: 5 – 10%.