Tlenek cynku

Tlenek cynku

5,28 zł

Tlenek cynku jest naturalnym minerałem pigmentowym. Jest bezwonnym, białym proszkiem o delikatnej fakturze. Nie rozpuszcza się ani w wodzie, ani w tłuszczach, a jedynie tworzy dyspersje. Jest powszechnie stosowany w produktach dla niemowląt i małych dzieci, z uwagi na właściwości gojące i przeciwzapalne, a przy tym uważany jest za środek bezpieczny i łagodny.

W kosmetyce tlenek cynku jest często używany w makijażu mineralnym, do wybielania produktów kosmetycznych, mydeł, itp. Powszechnie używany jest również w naturalnych i ekologicznych preparatach do ochrony przed promieniowaniem słonecznym. Posiada zdolność blokowania praktycznie całego spektrum UV, odbijając i rozpraszając światło. Kremy chroniące przed promieniowaniem UV z tlenkiem cynku szczególnie przeznaczone są do stosowania u małych dzieci oraz osób z wrażliwą skórą, u których chemiczne filtry mogą wywoływać podrażnienia. Jedyną wadą tlenku cynku jest konieczność zastosowania go w większym stężeniu, co może rozjaśniać skórę, jednak jest to najbardziej skuteczny i bezpieczny składnik ochronny.

W zakresie promieniowania UV są fale o różnej długości, oznaczane jako UVC, UVB i UVA. Promienie UVB zatrzymują się na zewnętrznej warstwie naskórka. Są one mniej szkodliwe, a przy tym są niezbędne do syntezy witaminy D. Natomiast promienie UVA wnikają głęboko w pod powierzchnię skóry, powodując uszkodzenie sprężystej tkanki - przyspieszają tym samym proces fotostarzenia (skóra starzeje się w wyniku ekspozycji na słońce). To także osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko raka skóry. Promienie UVA docierając do krwi niszczą również kwas foliowy, co jest szczególnie niebezpieczne u kobiet w ciąży lub planujących ciążę, gdyż niedobór kwasu foliowego prowadzi do poważnych wad rozwojowych u płodu.

Cynk jest niezwykle istotnym elementem dla zdrowej skóry. Oprócz ochrony przeciwsłonecznej, jest przydatny dla gojenia się ran, owrzodzeń i podrażnień, działa antybakteryjnie, ściągająco, pomaga w leczeniu trądziku, wysypki, zmniejsza stany zapalne, pomaga kontrolować hormonalny wpływ na skórę. Z tego też względu jest częstym składnikiem leczniczych maści i kremów.

Newsletter