Olej makadamia

Olej makadamia

5,25 zł

Olej z makadamii

Makadamia jest wysokim drzewem, które pochodzi z tropikalnych lasów wschodniej i północnej Australii. Wydaje orzechy o bardzo twardej łupinie i smacznym miąższu, który zawiera do 78% tłuszczu. Czas dojrzewania orzechów wynosi ok. 30 tygodni i zbierane są dopiero, gdy spadną na ziemię.

Na początku lat 80-tych o oleju makadamii stało się głośno za sprawą odkrycia jego wyjątkowej biozgodności z ludzką skórą. O tego czasu jest on coraz bardziej popularnym olejem do pielęgnacji skóry i włosów, również kosmetyki z jego udziałem cieszą się coraz większą popularnością. Olej ten jest jadalny, ale większa część produkcji jest przeznaczona właśnie dla celów kosmetycznych.

Olej makadamii swoją wyjątkowość zawdzięcza bardzo wysokiej zawartości kwasu oleopalmitynowego (omega 7). Jedynym olejem, który pod tym względem może równać z olejem z makadamii jest tylko olej rokitnikowy. Kwas oleopalmitynowy dawniej otrzymywany był z tłuszczu wielorybów, dziś jednak dla osób wrażliwych ekologicznie i chcących uratować te piękne ssaki dla przyszłych pokoleń jest to nie do przyjęcia. W naszym oleju kwasu oleopalmitynowego jest ponad 14%.

Kwas oleopalmitynowy występuje naturalnie w ludzkiej skórze i jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem, ważnym dla młodego wyglądu, kondycji i zdrowia skóry. Działa antybakteryjnie chroniąc skórę przed infekcjami, leczniczo, wspomaga regenerację komórek, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, utrzymuje nawilżenie i elastyczność skóry. Z wiekiem produkcja kwasu oleopalmitynowego maleje. Ale jego niedobory można uzupełnić stosując na przykład olej z makadamii.

Olej jest również bogatym źródłem skwalenu, naturalnego przeciwutleniacza, który jest składnikiem warstwy lipidowej ludzkiej skóry. Zawiera także znaczne ilości tokotrienolu, jednej z form witaminy E. Substancja ta jest dużo silniejszym antyutleniaczem i dużo lepiej chroni komórki przed wolnymi rodnikami niż tokoferol, podstawowa forma witaminy E. Ostatnie badania pokazują również, że tokotrienol może okazać się skutecznym lekiem w leczeniu nowotworów, ponieważ podawany chorym powodował zmniejszanie się guzów.

Olej z makadamii ma doskonałe właściwości lecznicze i regeneracyjne, dlatego jest z powodzeniem stosowany w przypadku blizn, oparzeń słonecznych, podrażnień, wyprysku, łuszczycy i drobnych ran. W pielęgnacji skóry jest często podstawą dla produktów przeciwstarzeniowych i przeciwzmarszczkowych. Jest to jeden z najlepszych olejów do masażu, aromaterapii i zabiegów spa.

Olej otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno. Dzięki rafinacji jest bardzo lekki, jasny, o trudno wyczuwalnym zapachu, doskonale się wchłania nie zatykając porów. Niektóre osoby są zaskoczone, że nasz olej nie ma charakterystycznego zapachu orzechów. Proponujemy właśnie taki olej, ponieważ jest bardziej uniwersalny i nadaje się do każdego typu aplikacji. Na jego bazie można na przykład zrobić bezzapachowy krem czy olejek do ciała o dowolnym, delikatnym i zmysłowym zapachu. Dodatkową jego zaletą jest bardzo dobra odporność na jełczenie. Podobnie jak wszystkie nasze oleje jest czysty w 100%, nie zawiera żadnych dodatków i domieszek (w tym rozpuszczalników, przeciwutleniaczy, konserwantów, itp.)

Newsletter